П`ятниця, 29.03.2024



Головна » 2014 » Липень » 10 » ВІДПОВІДЬ МІСЬКОГО ГОЛОВИ та ГРАФІК ЗУСТРІЧІ З МЕШКАНЦЯМИ МІСТА
17:23
ВІДПОВІДЬ МІСЬКОГО ГОЛОВИ та ГРАФІК ЗУСТРІЧІ З МЕШКАНЦЯМИ МІСТА

Цей матеріал сьогодні надрукований в районній газеті "Яготинські вісті". У ньому міський голова - Наталія Дзюба роз'яснює свою позицію на питання, які піднімалися останнім часом. Далі власне сам текст статті.

Напевне кожен з вас щотижня чекає, що в цьому номері газети «Яготинські вісті» знову напишуть про мене як міського голову. Нарешті газета стала «об’єктивною», і я рада, що більше немає проблем у жодній галузі району, і, якби не міський голова та «її злочинна бездіяльність», то, напевне, можна сказати про повне процвітання кожного жителя нашого міста.
Я не буду звітувати сьогодні за все те, що зроблено за мою каденцію, бо це зроблено не мною,  а нами спільно. Про це засвідчують щорічні звіти міського голови, що регулярно висвітлюються в газеті «Яготинські вісті», на офіційному сайті міської ради та на сайті «Яготин-інфо».  Крім того, я чудово розумію, що набагато більше ще потрібно зробити.
А тепер по суті питання. Після кожної публікації у газеті «Яготинські вісті» містом поширюються розмови, чутки, домисли. І це спонукає мене дати відповідь на всі питання, що були порушені у попередніх публікаціях.
Я планувала дати відповідь з приводу публікації від 17 червня цього року, але коли дізналася про вартість однієї сторінки у «Яготинських вістях», що становила понад 3 тисячі гривень, то, дійсно, краще б за ці кошти я зробила ще одну клумбу. Проте зараз я вирішила заплатити ці кошти з власної кишені, але не задля свого виправдання, бо не почуваюся винною, а заради більшості депутатів міської ради, працівників апарату та працівників комунальних підприємств міської ради, які в складних фінансових умовах взяли тягар відсутності коштів на себе, заради виконкому, який виносить інколи непрості рішення, і заради істини, яку дехто з відомих причин намагається підмінити. Знову ж таки, складається враження, що для декого вибори міського голови вже почалися.
Почнемо із ЖЕКу. …
У відповідь на статтю депутата міської ради Смаглія І.М. надруковану в газеті «Яготин– місто моє» від 16.05.2014 за №19 «Питання до ЖЕКу і не тільки…», у якій висловлена низка критичних зауважень на адресу як Яготинської ЖЕК зокрема, так і Яготинської міської ради загалом, надаю коментар начальника Яготинської ЖЕК Гончаренка В.В.:
«В першу чергу хотілося б звернути увагу шановних читачів на не зовсім коректне посилання Смаглія І.М. на постанову Кабінету Міністрів України №529 «Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій», якою начебто регулюється діяльність житлово-експлуатаційних організацій.
На сьогодні вказаною постановою правовідносини, пов’язані з формуванням тарифів на житлово-комунальні послуги, не регулюються, оскільки 01.06.2011  Кабінетом Міністрів України прийнята постанова № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», якою власне і встановлено порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Саме цією постановою нині керуються органи місцевого самоврядування (зокрема міські ради та їх комунальні підприємства) при формуванні тарифів на житлово-комунальні послуги, що є досить важливо знати  громадянам з метою захисту своїх прав.
1. Необхідність функціонування двох комунальних підприємств була обумовлена вимогами сьогодення. На законодавчому рівні постійно підвищуються вимоги до належного оформлення правовідносин, пов’язаних з формуванням тарифів, збору, вивезення та зберігання відходів, надання ритуальних послуг, утримання житлового фонду, доріг, прибудинкових територій, об’єктів благоустрою (вулиці, площі, сквери тощо), кладовищ.
Саме тому реорганізація Яготинської ЖЕК мала на меті розподілення вищезазначених обов’язків між двома комунальними підприємствами таким чином, щоб функцією Яготинської ЖЕК залишилось тільки належне утримання житлового фонду та обслуговування прибудинкових територій, що по своїй суті включає термін житлово-експлуатаційна контора.
 Депутат Смаглій І.М. в статті зазначає, що розподіл підприємства робиться, щоб «сховати кінці у воду» не розуміючи того, що вся документація зберігається  згідно «Переліку типових документів зі строками їх зберігання» на підприємстві від одного до 75 років і кінці завжди можна знайти.
Процес реорганізації Яготинської ЖЕК на два окремі комунальні підприємства було призупинено не «комісією з перевірки господарської діяльності ЖЕКу», як зазначає  І.М. Смаглій, а власне за ініціативи постійної депутатської комісії Яготинської міської ради з питань приватизації, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства, благоустрою та промисловості (голова комісії Полежака О.Л.). На засіданні сесії Яготинської міської ради 03.04.2014 депутати дійшли одноголосної згоди відкласти розгляд питання реорганізації, надавши при цьому 5 (п’ять) робочих днів постійній комісії для того, щоб вивчити повноту та достовірність складеного розподільчого балансу підприємства, проведення інвентаризації внесеного до нього комунального майна.
2. Неможливо також погодися з тезою про використання бюджетних коштів не за цільовим призначенням, адже Яготинська житлово-експлуатаційна контора є госпрозрахунковим підприємством та відповідно утримується за рахунок коштів, які отримує за надані населенню послуги, у тому числі і за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Бюджетні кошти виділяються міською радою на капітальні ремонти багатоквартирних житлових будинків та частково - заробітну плату.
3. Так само необґрунтованим є твердження про корупційні діяння при проведенні «тендерів та конкурсів» з визначення виконавців окремих видів робіт, перемогу в яких начебто отримувала особа, близька до міського голови. В статті сказано що будівельна фірма, очолювана чоловіком нинішнього міського голови виграла дивним чином тендери і конкурси. Хочу відмітити, що тендери  не проводяться, якщо кошторисна вартість не перевищує 300 тисяч гривень. Отже вони і не проводились, а слово «конкурс» в даному контексті не доречне. Загалом не один Дзюба М.М. виконував роботи по капітальному ремонту покрівлі, а це і «Яготинське БМУ», і ПрАТ ПМК-15.
         Враховуючи той факт, що суми оплати за виконані роботи менші, ніж граничні розміри, при яких необхідно застосувати процедуру, визначену Законом України «Про здійснення держаних закупівель», основним критерієм відбору виконавця є ціна та якість виконуваних робіт, а також наявність відповідних ліцензій,фахівців та іншої дозвільної документації. Крім того, вказана юридична особа - виконавець робіт зареєстрована в м. Яготині і всі належні податки, в тому числі податок з доходів фізичних осіб, сплачує до місцевого бюджету.
Інші звинувачення в порушеннях, про які йдеться в публікації, що стосуються утримання значної кількості адмінперсоналу (співвідношення адмінперсоналу до робітників 24,6%, що значно нижче за норму). неправильного встановлення посадових окладів, зайвого нарахування заробітної плати тощо не знайшли свого відображення у вигляді ухвалення судами відповідних рішень про їх усунення. Так само не призвели вони й до збільшення собівартості комунальних послуг, у чому в кінцевому підсумку так прагне переконати читачів Смаглій І.М.
Безапеляційним підтвердженням цьому є те, що тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у місті Яготині не переглядалися з червня 2006 року. На сьогодні в Київській області з усіх населених пунктів ми маємо найнижчі тарифи, які дійсно слід обґрунтовано переглядати в бік збільшення.
Загалом критикувати потрібно будь-яку роботу, а тим більше роботу житлово-експлуатаційної контори, діяльність якої власне орієнтована в першу чергу на споживача, задоволення його потреб та побажань. Саме споживач, в залежності від якості наданих йому послуг, може визначити, задовольняє його такий виконавець чи варто шукати йому альтернативу у вигляді приміром об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, обслуговуючого кооперативу тощо.
Часто критичні зауваження, за належного їх сприйняття, допомагають побачити проблеми, які, можливо, не помічаються за щоденним робочим процесом. Але в той же час критика має містити конструктивний характер, опиратися на достовірні факти, знання справи та об’єктивні реалії сьогодення.
       
А тепер про «бездіяльність міської влади та її очільника». На думку І.М. Смаглія, свідчень цього набралося дуже багато.
Почнемо по порядку.
 Одна з претензій прозвучала на рахунок люмінесцентних ламп, які ще восени минулого року невідомі викинули у рів поблизу села Червоне  Заріччя.
    Міська рада вивчала питання можливості вивезення ламп. Але не все так просто, роботи з вивезення і утилізації ламп проводяться спеціалізованими підприємствами, які мають  дозвіл (ліцензію) на виконання таких робіт. Ситуація ускладнювалась тим, що такі ліцензовані фірми можуть вивозити лампи уже упаковані у картонну тару і підготовлені до відправки.
Лампи були хаотично звалені у глибокий рів (глибина більше 3-х метрів) без будь якої упаковки,
 Знайшлася фірма, яка  згодилася  провести  роботи по п’ять гривень за одиницю, а не за вісім !!! як нам було запропоновано (якщо комусь не відомо, це бюджетні кошти і використовувати їх необхідно раціонально). Договір підписувала в м. Києві я особисто.
Крім того, міська  рада спільно з районним підрозділом МЧС  та відділом НС Яготинської РДА віднайшла спеціалізований  загін МНС, який міг виконувати роботу по вилученню ламп з рову та їх пакування виключно застосовуючи у спеціалізований захист від парів ртуті.  Оплату роботи цього  загону знову ж таки взяла на себе міська рада. На сьогодні лампи із Червоного Заріччя вивезені на утилізацію. Але і після всього зробленого (вивезення та знешкодження) І.М. Смаглія цікавить питання «А де міська рада взяла кошти?» Для цього міська рада використала кошти передбачені для проведення заходів з охорони природи. Ці кошти будуть повернуті міській раді за рахунок тих осіб, які будуть встановлені в ході слідства. До речі, депутат міської ради Шмигановський В.С. в ході 48 сесії повідомив, що в нього є інформація про організацію яка вивезла і викинула лампочки на Заріччі. Сподіваюсь що Василь Степанович повідомить правоохоронні органи.
Стосовно припинення газопостачання у багатоповерховому будинку по вулиці Пирятинській, 7.
Хочу звернути увагу депутата Смаглія І.М., що будинок був введений в експлуатацію ще у 2005 році (це йому думаю відомо),  з тими серйозними недоліками, які виявились тільки зараз. То постає питання, яке відношення я маю до тих порушень, які були допущені ще при будівництві а потім при введенні в експлуатацію.
Але не зважаючи на це і розуміючи, що мешканці будинку знаходяться без газопостачання, саме мною особисто було організовано невідкладні заходи щодо усунення виявлених недоліків.
Спільними зусиллями забудовника, працівників Яготинської ЖЕК та мешканців будинку в короткі терміни порушення були усунуті.
Крім того, нами було вирішено та погоджено, що для  п’яти квартир де взагалі відсутні вентиляційні канали, буде зроблено  вивід  вентиляційної  труби  з  кухні  на  дах  окремо  з  кожної  квартири. Знову ж таки, кошти на придбання металевих труб відшукала Яготинська ЖЕК, забудовник (БМУ-10) та мешканці будинку. Тому причини «зволікання» цілком об’єктивні  та  зрозумілі, тому  й  тут депутат  Смаглій  помилився, звинувативши мене у  байдужості  та  бездіяльності.

Наступна порушена проблема, це -  дороги. За час моєї каденції Яготинському райДУ на облаштування доріг було профінансовано понад 600 тисяч гривень. На сьогодні підприємство, враховуючи його фінансовий стан і реальні можливості, не може без авансових проплат асфальтувати. Я неодноразово наголошувала про те, що на сьогодні не проплачені роботи по вулиці Маяковського (399 тис. грн.), хоча люди користуються дорогою, бо керівник організації зробив цю дорогу не отримавши від казначейства жодних проплат. Цей список можна продовжити…але скажу, на сьогодні для міської ради головне – ціна і якість.
  Щодо озера Великий Супій. Я пропоную Ігорю Михайловичу з його вмінням переконувати допомогти нам знайти інвестора, який би створив відповідну інфраструктуру. Це буде його практичний внесок як депутата.
З приводу лісопаркової зони.  Депутат Шмигановський В.С.: «Коли Ви йшли на вибори, то говорили, що заберете парк  Переяславського держлісгоспу.  Він нікуди не перейшов. І чому працівники управління, яке я очолюю, чистять територію, яка належить Переяславському держлісгоспу?»
  По суті даного питання:
-    Міська рада рішенням № 418-12-VІ  від 11 серпня 2011 року звернулася до Київської обласної ради з клопотанням про ініціювання Київською обласною радою звернення до Кабінету міністрів України щодо передачі земельної ділянки лісового фонду в м. Яготині Київської області.
-    Рішенням Київської обласної ради від 23.08.2011 № 184-09-VІ «Про клопотання перед Кабінетом Міністрів України про передачу з державної власності в комунальну власність територіальної громади міста Яготин земельної ділянки лісового фонду площею 65,1822 га., що розміщена в м. Яготині» вище зазначене рішення Яготинської міської ради було підтримано. За дорученням Кабінету Міністрів України від 30.09.2011 р. № 43220/1/1-11 питання передачі вказаної земельної ділянки розглядалося Міністерством аграрної політики та продовольства України.)
-    Своїм рішенням  за № 1694-34-VІ  від 14 лютого 2013 року міська рада зверталася до народного депутата України Міщенка С.Г. щодо сприяння передачі в комунальну власність територіальної громади м. Яготина земельної ділянки лісового фонду в м. Яготині
Щоразу розгляд питання залишався на стадії розгляду Кабміну, оскільки для його вирішення потрібно не просто погодження передачі земельної ділянки урядом, а внесення змін до нормативно-правових актів Кабміну в частині зняття мараторію на вилучення з користування державних підприємств лісовкритих площ. Я і далі продовжуватиму вирішувати це питання.
Щодо Переяславського лісу (парку), який знаходиться у межах міста, а саме, практично в його центрі, то прибираючи його, ми наводимо порядок у своєму домі, а не в Переяславі, і прибираємо частину, прилеглу до дороги та тротуару.  Від цього вигляд Яготина стає тільки привабливішим.

З питання несанкціонованого сміттєзвалища  скажу наступне: мені звичайно соромно, що 40 років на території нашого міста, практично в його центрі, на площі 10 гектарів, знаходиться це звалище, але нинішнім складом міськради ми зробили перші кроки до вирішення проблеми.  Була проведена електроенергія, уклали  договір  з  суб’єктом  господарювання, який  готовий   збирати  тверді  побутові  відходи, пластик  в  першу чергу, який  влітку горить, і  виділяє  канцерогени.  На  сьогоднішній  день  сміттєзвалище обгороджено   плитами, щоб  сміття  не забруднювало   прилеглу  територію, поставлено   прес. Звісно, сміттєзвалище  не  відповідає  нормам  і  його  потрібно  ліквідувати, але  для  цього  необхідно  вирішити  питання  виділення  земельної  ділянки  за  межами  населеного  пункту,згідно з вимогами чинного законодавства.  Вже відбулися зустрічі з керівництвом району, в ході яких було визначено подальші шляхи вирішення даного питання.

Щодо реставрації котика. Котик, як і інші фігурки, прижився на Алеї відпочинку як один з естетичних елементів її благоустрою. Біля нього та інших казкових героїв відпочивають діти, а інколи й дорослі, фотографуються молодята, а Алея буде розширюватися, буде зростати кількість казкових персонажів.  
Щодо часу реставрації казкових фігур, то існують певні технології. Майстер витримує всі етапи, та й реставрується котик не за бюджетні кошти, як і був побудований.З приводу моєї короткочасної відпустки повідомляю, що я звичайна людина, яка має свої радості й печалі. Тож хочу поділитися з вами своєю радістю: у цей період я стала тещею.  Тому й взяла відпустку на сім днів.
Прокоментую і публікацію «Коли на сесії міської ради гаряче» (газета «Яготинські вісті» від 04.07.2014 №53). Хоч у статті зазначалось, що порядок денний включав аж 99 питань, та на жаль, акцент був зроблений на репліках, запитах і запитаннях депутатів Шмигановського В.С. та Смаглія І.М., які розглядалися в кінці сесії.
Для розуміння суті хочу звернутися до матеріалів попередньої, 47 сесії, яка відбулась де депутат Смаглій І.М. порушив питання про встановлення окремих малих архітектурних споруд на території міста. На що депутатами міськради було зазначено, чому саме окремі малі архітектурні споруди цікавлять депутата. Мова йде про вибірковість інтересу депутата, - одним можна видавати дозволи, а іншим - ні. Тому я, як міський голова, запропонувала винести це питання на розгляд наступної сесії.
 На 48-й сесії, яка відбулась 26.06.2014 у питанні порядку денного під №99 «Різне» ми повернулися до розгляду цього питання. Депутатам була представлена інформація щодо власника МАФу, виконання умов договору щодо сплати дольової участі за використання земельної ділянки тощо.
Я пропоную передати суть діалогу між мною та депутатом міської ради В.С. Шмигановським.
Після виступу заступника міського голови Лисенко Л.В. про малі архітектурні форми відбулася наступна розмова:
«В.С. Шмигановський: Я так зрозумів, що кожен підприємець, який працює на території міста, надає допомогу. А тепер нічого особистого. У мене є акт ревізії фінансово-господарської діяльності КП Яготинської ЖЕК від 15.10.2012 року, де чітко вказано, що між  фізичною особою Дзюбою Миколою Миколайовичем та ЖЕК укладено три договори підряду на загальну суму 273 тисяч 964 гривні. Скільки заплатив М.М. Дзюба?
Н.М. Дзюба: Я скажу особисто. Підприємець Шмигановська В.І.  окрім плати за встановлення тимчасових споруд на землях міста не надавала фінансову допомогу для вирішення нагальних питань міста.
Якщо говорити про підприємця Дзюбу Миколу Миколайовича, мого чоловіка, то він має ліцензію на здійснення будівельних робіт і в нього працюють яготинці, яким він платить заробітну плату і сплачує відповідні податки. Однак, Микола Миколайович безкоштовно допоміг у ремонті приміщень міської ради, хоч згодом з’явилась анонімка до правоохоронних органів, що він заробляє гроші. То я офіційно заявляю, що за рахунок міської ради він кошти не заробляє.
Микола Миколайович постійно надавав і надає допомогу для привітань ветеранів, хору  «Солдатська пам'ять». І на даний час підтримує матеріально випускників – вихованців Яготинського районного дитячого будинку «Віночок», як і до сьогодні, протягом 14 років був їхнім порадником та меценатом. До речі при відкритті Будинку у 1999 році за кошти М.М. Дзюби та при допомозі  працівників  його підприємства було зроблено, в стислі терміни, поточний ремонт приміщення в якому повинен був розміститься дитячий будинок. Цей список можна продовжити, але не в моїх правилах на благодійності робити піар.
В.С. Шмигановський: Тут є представник прокуратури, а на міського голову поширюється закон про корупцію? Розпорядник коштів має право перераховувати кошти із місцевого бюджету в сімейний бюджет?
Н.М. Дзюба: Шановні депутати. У мене є пропозиція оформити дане звернення як запит депутата Шмигановського із подачею до прокуратури, щоб провести перевірку по суті. Моя совість чиста. Те що я маю, я декларую.
В.С. Шмигановський: На 43 тисячі гривень було укладено договір між моєю дружиною і міською радою (мова йде про сплату коштів за встановлення чотирьох МАФів біля податкової інспекції). Я говорив, давайте я зроблю дитячий майданчик на вулиці Мономаха чи ще на якійсь вулиці,  тоді я буду знати куди витрачені кошти.
Н.М. Дзюба: Згідно договору між міською радою та власником МАФу кошти перераховуються на  спецрахунок і в подальшому використовуються на покращення благоустрою міста. Частина дитячих майданчиків, встановлених по місту, придбана за благодійні кошти. Якщо ФОП Шмигановська В.І. виявить бажання благодійно встановити дитячий майданчик, то я цьому не заперечуватиму.
 Головний бухгалтер Яготинської міської ради Пантелусь В.М. повідомила, що згідно умов договору, кошти, які сплачені власниками МАФів були витрачені на придбання сміттєвих баків, Стелли Героїв на Алеї Слави та облаштування Алеї відпочинку, тобто на благоустрій міста.
З приводу публікації статті від 08.07.2014 «Хіба може бути  у 21-му столітті такий дитячий майданчик?» можу сказати, що ні, не може !
До 2010 року дитячих майданчиків на території міста було шість і всі шість - без відповідної сертифікації.
За час роботи міської ради шостого скликання у різних мікрорайонах міста було встановлено 14 сертифікованих, тобто таких, які відповідають державним стандартам експлуатації і мають відповідний сертифікат. Ще чотири дитячих майданчики та тренажерна площадка, що поблизу стадіону «Колос», встановлені за кошти спонсорів.
І звичайно, щоб наші майданчики відповідали безпечним вимогам та мали естетичний вигляд не потрібно чекати коли вони стануть непридатними, їх потрібно підтримувати у належному стані всім разом.
Більше того, я планую в подальшому, встановлювати в місті  не тільки майданчики для дітей, а і тренажери для  дорослих. Щоб здоровий спосіб життя підтримували батьки і діти це бачили...

Шановні яготинці! Я завжди була і буду відкрита для людей. Розумію, що не всі можуть прийти в середу, у приймальний день. Але нагадую, що щосереди з 12.00 до 13.00 діє пряма лінія, коли кожен з вас може задати будь-яке питання. Крім того, з наступного тижня, щосереди, ми з вами та працівниками виконавчого апарату міськради, керівниками комунальних підприємств міста, будемо зустрічатися під час виїзних прийомів у мікрорайонах міста. Мета – щоб ви не отримували викривлену інформацію, а ділилися нашими болями і проблемами на відстані серця. І знаходили шляхи вирішення проблем спільно.


З повагою Н.М. Дзюба, міський голова міста Яготин


Графік зустрічі Яготинського міського голови Дзюби Н.М. із жителями міста:

Місце проведення                                 дата проведення                 час проведення

С. Червоне Заріччя                                     16.07.2014                            17.30

Мікрорайон ПТФ, с. Соколівщина           23.07.2014                            17.30

Мікрорайон «Підварки»                            30.07.2014                             17.30

 


 

Переглядів: 2394 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 11
11 мр  
дорогу хорошу хай построить!

10 Kot  
Как-так интернета не было ?
Был форум яготинский заходили б создавали б, проблем нет.
А раньше не беспокоились про свою улицу ?
Я тоже хочу чтоб в городе много чего сменилось в лучшую сторону, но в данный момент в стране война и ничего хорошего это не сулит экономике ни страны ни нашего маленького города.
Проблем хватает и у нас в городе, но я вижу хоть какие-то изменения к лучшему.

9 Небайдужий яготинець  
to Kot:
1) тогда (5-10 лет назад) ещё и инета в Яготине не было. И этого ресурса также не было.
2) Я живу сейчас и думаю про будущее своей улицы, квартала, города. Ну был Гусь - фантом, ну и что с этого?

8 Kot  
Просто пока мером не стала Дзюба что то в интернете мера и не обсырали, значит было не выгодно.
Хотя обосрать Гуся есть за что и предшествеников до него.

7 Max  
Політикани мєсного уровня biggrin

6 Небайдужий яготинець  
Пан Смаглій в Яготинських вістях пише, що йому погрожує Дзюба і Ко...
Цікаво чим??? Єра ПеРдунів скінчилася, а вони - політичні імпотенти мають остаточні конвунсії... Сміх.

5 Небайдужий яготинець  
to soapppp:
Нічого не платять? А повинен хтось платити?

to Kot:

Может они и вырваны из констекста, но очень сильно передают суть Дзюбы

4 Kot  
Небайдужий яготинець фразы вырвание с контекста эт некрасиво :D.
Это же слова вами любимого Шмигановского biggrin

3 soapppp  
А скільки Вам, вельмишановний платять, щоб ви тут, як завжди, висловлювали своє невдоволення?

2 Небайдужий яготинець  
Чому пропаганда?? Мабуть Дзюбу допекли Смаглій з Шмигановским... вот і виправдовується... Прям вся, "белая и такая пушистая" smile
Кінець скоро - и "писец" не за горами. Спецфонд, сімейний бюджет - як в неї ще язик повертається таке ляпати wacko %) wacko

1 S O A P  
О це пропаганда і там і тут . Скільки вам Дзюба платить

Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 206




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1282]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail