П`ятниця, 19.04.2024



Головна » 2012 » Вересень » 15 » Джеймс Шерр: Україні немає сенсу навіть говорити про євроінтеграцію
16:58
Джеймс Шерр: Україні немає сенсу навіть говорити про євроінтеграцію
Виступ західного експерта Джеймса Шерра на Міжнародному форумі «Позаблокова політика України в європейському контексті», мабуть, можна було назвати найгострішим. Голова Російської і Євразійської програми Британського Королівського інституту Chatham House говорив про перспективи України в не найвеселковыших тонах. Експерт упевнений: якщо українська політика «не зрушиться з місця», незабаром країну підімне під себе «сусідка» - Російська Федерація. Про проблему «кланів», а також про те, як руйнуються україно-європейські відносини, і чому Янукович все ще чинить опір тиску Путіна, Джеймс Шерр розповів в своєму інтерв'ю нам.
- Після проголошення Україною позаблокового статусу експертні і політичні дискусії почали присвячувати не тільки перевагам і недолікам такої позиції України, але і тому, наскільки цей статус є постійним. Якщо вважати його транзитним, то куди Україні варто рухатися – в НАТО чи до нейтралітету? І чого від України в цьому плані чекає Європа?
- Європа сьогодні все ще розділена між двома нормативними системами, двома нормативними юрисдикціями. Перша – базується на правах законності, друга – базується на «кланах», коли закон підкоряється владі. Так от Європа потребує того, щоб в Україні відбулася внутрішня трансформація. Поки владні структури не можуть гарантувати стабілізацію розвитку країни. Україні потрібно зміцнювати систему внутрішньої безпеки, відстоювати свої інтереси в торгівлі та інвестиціях. І найголовніше, слідувати європейським цінностям – інститутів, ефективності уряду, потрібно розвивати громадянське суспільство і працювати над розвитком довіри між цим громадянським суспільством і владою. Тільки з такими прагненнями Україна буде потрібна Європі і Заходу в цілому.
- А з нинішніми прагненнями влади Україна потрібна тільки Росії?
- Росія дивиться на Україну з двох позицій: через призму геополітики і через призму цивілізації. Російсько-українські цінності засновані на ідентичності, на історичних цивілізаційних чинниках. Таким є переконання Російської Федерації. Росіяни упевнені в тому, що український народ є частиною великого російського народу. А тому всі незалежні від Росії шляхи України вони вважають для Росії небезпеками. Незалежний шлях України ущемляє і скорочує простір впливу російської цивілізації. Тому Росія робить все можливе, щоб запобігти, підірвати незалежний курс України.
- І, по-вашому, Володимир Путін має сильний вплив на українського Президента?
- Путін намагається впливати на українського Президента. Але Янукович зі свого боку чинить йому сильну протидію. І так відбувається зовсім не тому, що Янукович – патріот. Він просто чітко усвідомлює свої інтереси і інтереси своїх споріднених кланів в бізнесі. Він і представники його кланів хочуть бути королями і баронами в Україні, не простими служити російському суверену.
- Екс-міністр оборони України Костянтин Морозов вважає, що приєднання України до НАТО є передумовою членства в Європейському Союзі. Ви розділяєте таку точку зору?
Ні, такі формулювання дуже штучні. Членство України в НАТО матиме сенс тільки тоді, коли Україна розвине міцні інститути громадянського суспільства, а також довіру і самостійність усередині країни. Тоді вступ до НАТО буде природним додатковим чинником безпеки і, можливо, спричинить за собою подальші кроки. Але всі українські президенти, і Ющенко теж, керували країною з центру. А політика Януковича – це як політика Росії. Взагалі, логіка системи Януковича і його команди – це вже, швидше, не «путінізм», а «лукашенізм». Така політика дуже небезпечна для України, це провокація, яка вимагає жорсткої відповіді і жорстких заходів.
- Чому тоді Європа, називаючи суди над лідерами опозиції – Тимошенко і Луценко – політичними переслідуваннями, далі словесних закликів не йде?
- Розумієте, ці звірства, ясна річ, не допомагають відносинам України і Європи. Але той факт, що Юлія Тимошенко і Юрій Луценко сидять, не є суттю проблеми.
- А що є суттю проблеми?
- Все, що робить Янукович, протиставляється духу і процесам європейської інтеграції. Абсолютно марно просто декларувати європейський курс без якихось конкретних дій на шляху до нього. Якщо так буде далі, то незабаром Євросоюз вже нічого не зможе зробити, НАТО Україна не буде потрібна, зате Росія маніпулюватиме і тиснутиме на Україну.  Головна проблема в тому, що зараз курс України не співпадає з курсом Європи. Україна рухається і розвивається в абсолютно протилежному напрямі від Європи. І оскільки це продовжується, немає сенсу навіть говорити про європейську інтеграцію. Краще говорити про інтеграцію України в Євразійський митний союз.
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 1546 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail