П`ятниця, 26.04.2024



Головна » 2011 » Квітень » 27 » То хто відноситься до середнього класу в нашій державі?
23:08
То хто відноситься до середнього класу в нашій державі?
В кожній державі є багаті, бідні та люди з середнім достатком яких прийнято відносити до середнього класу. Тобто в кожному суспілстві є три класи - бідних, середніх та багатих. Кожен з цих трьох класів соціологи ділять ще на три класи (зустрічаються назви класи, групи, підгрупи). Так велика спільнота людей яких прийнято відносити до бідних людей ділиться ще  на три підкласи:  від людей в яких немає нічого крім одежі – це люди які не мають постійного місця проживаня, людей які не мають власності але отримують допомогу чи мають невеликий, непостійний заробіток; людей які мають житло і пенсію, чи соціальну допомогу, чи можливо невеликий, непостійний заробіток; таких які мають житло, постійний  заробіток який значно не перевищує середній по державі.
Ось до  таких  трьох  груп  можна було б віднести найбільший за чисельніс-тью  клас бідних. Таким же чином ділиться на три групи клас людей з середнім достатком та клас багатих громадян України.
Сьогоднішня криза істотно похитнула становище того прошарку населен-ня України, який умовно можна віднести до середнього класу. Соціологи стверджують, що формування середнього класу дещо  уповільнилося. Причини – політична і економічна нестабільність в нашій державі, падіння купівельної спроможності населення і відсутність сталих, зрозумілих  правових засад для ведення бізнесу.
Аналітики  сходяться на тому, що до середнього класу можна віднести людей, які мають: стабільний заробіток, який  забезпечує не лише базові потреби людини, а й розвиток та відпочинок; достатнє  власне помешкання, пристойний автомобіль; належний рівень освіти та кваліфікації; високу самооцінку людини  і бажання долучатися до вирішення громадських проблем. Сьогодні таких людей в Україні настільки мало, що їх не можна сповна  назвати середнім класом. Адже як правило середній клас в країнах розвинутої демократії це великий і потужний прошарок населення держави інколи він досягає 60–70%. У нас в Україні таких людей трохи більше 10%  –  це ще  неповністю  сформований середній клас!
Середній клас – це потужна частина суспільства. Тому якщо ми сьогодні  нараховуємо 10–15%, то це ще не середній клас, а тільки люди, які розпочина-ють його формувати. Але ми можемо говорити про різні соціальні  групи, нашого населення,  що мають окремі ознаки середнього классу. Так, наприклад, людей з доброю  вищою освітою у нас багато, людей з високим  рівнем кваліфікації, які займають впевнену позицію на ринку праці, теж достатньо. Немало маємо людей амбітних, впевнених в собі, які можуть вирішувати багато питань на фаховому рівні: розпочати свій власний  бізнес; бути ефективним менеджером в організації чи на виробництві; провідним спеціалістом чи висококваліфікованим  державним службовцем. Цей потенціал нашого суспільства і є передумовою  для формування середнього класу в нашій  державі.
В Україні існує ще проблема з рівнем доходів. Дійсно доходи пересічного українця, людини з середнім достатком зовсім не такі, які на думку багатьох аналітиків потрібно мати. Вони замалі в сьогоднішньому глобальному світі для повноцінного, сучасного  розвитку людини в ньому. Але в багатьох українців доходи достатні для повноцінного функціонування в нашому суспільстві, як людини яка ні в чому себе не стримує. Яка може виконати повністью свої заба-ганки в тій чи іншій своїй же потребі. Тобто можна стверджувати що доходи таких людей достатні для того щоб їх спокійно можна було б віднести до серед-нього класу в реаліях сучасного  українського суспільства. Можна ще підкрес-лити що доходи та витрати в різних регіонах України можуть бути відносно різні але за цінами достатні щоб задовільняти можливі витрати людей середнього класу. Саме тому ми не називаємо суму певного доходу тому що ця сума в Києві може бути одна, в Бердичеві, Краснодоні, Керчі інша а в селі Яблуневе чи Вишеньки зовсім інша.
     Вкрай важливо якою самооцінкою наділяє себе той чи інший індивід. До кого він себе відносить, з ким себе позиціонує. 70–80% наших громадян  нази-вають себе бідними, а середній клас – це найперше ті, хто себе сам  до нього відносить.
Потрібно зауважити що  прошарок людей із середнім рівнем статків ще не набув в Україні такої важливої характеристики, як можливості й бажання істот-но впливати на соціально-політичні процеси. А саме це дуже важливий фактор який виявляє середній клас любого суспільства.
Наявність середнього класу надзвичайно важлива для всіх держав. Саме цей клас є визначальним чинником державної стабільності, його еволюційного розвитку. Чим більша частина суспільства відноситься до середнього класу тим більш прогнозоване суспільство. Адже люди, які можуть собі дозволити задовольняти не лише базові потреби, істотно впливають на соціально-політичний, економічний стан в державі, на внутрішній ринок. Середній клас – це також чи не найбільший прошарок економічних донорів, що вчасно сплачують податки і є значною споживчою групою. Окрім цього, середній клас активно береже і поширює цінності та традиції своєї країни.
Саме на прошарок таких людей почали орієнтуватися ті, хто зумів підня-тися на вищі щаблі суспільної ієрархії.
Таким чином середній клас поступово набирає політичної ваги в нашій державі і це дуже добре, тому що він той вкрай необхідний прошарок населення нашого суспільства, який знаходиться  між бідними і багатими людьми. Як відомо з давніх часів між бідними і багатими людьми завжди існував антогонізм, а це породжувало протистояння інколи досить жорстке. Практично бідний клас у всіх державах має великий потенціал невдоволення державними справами: мала зарплата; невелика пенсія чи допомога; держава не виконує свої обіцянки; життя важке, а тут ще й ціни постійно підвищуються. Тому бідних завжди легше підняти на спротив владі, а це вже нестабільність в державі. Клас багатих практично відірваний від простого народу, він живе своїм життям і про народ знає з засобів масової информації, або через людей які прислужують багатим готують і подають їм інформацію. Саме тому чим більший прошарок середнього класу тим більш стабільне суспільство. Середній клас це та золота середина громадянського суспільства яка маючи свої власні інтереси завжди зацікавлена в стабільному суспільстві, в поступовому розвитку, в системному підході до державного управління. Йому не потрібні ні скачкоподібний розвиток, ні процеси, які гальмують розвиток економіки та громадянського суспільства.
Якщо влада в країні патріотична і усвідомлює економічні реалії, то вона буде працювати над можливостями поступового збільшення чисельності серед-нього класу в своїй державі. Адже зрозуміло, що чим більшиий прошарок середнього класу, тим більш стабільне, прогнозоване  становище буде мати українське  суспільство.



                                                        Михайло Новосецький. 
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 3750 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 215




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1286]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail