Середа, 17.04.2024



Головна » 2011 » Січень » 12 » Що гріємо за свої кошти
14:32
Що гріємо за свої кошти
На днях більшість Яготинців, які не мають автономного опалення, отримали квитанцію на оплату послуг тепломережі. Сума, прямо скажу, немаленька. Тому, цікаво поділитись з читачами роздумами: "А чи платимо ми лише за тепло в наших квартирах?"
Всі ми в цей зимовий період, коли сніг покрив землю, зауважуємо, що від будинку до будинку існують так звані "доріжки", де сніг чомусь не затримується, а тане навіть при мінусовій температурі, там під землею проходять так звані теплотраси, які судячи з розталого снігу мають недостатню теплоізоляцію або скоріше за все, зовсім її не мають. Отже, виходить, що вздовж теплотрас в діаметрі більше одного метра наша тепломережа гріє землю, щоб не замерзла "бідненька". Вгадайте з трьох раз – за чиї гроші.
Відкривши довідники з теплотехніки та проконсультувавшись зі спеціалістами в цій галузі, які на конкретних формулах та графіках (досвід вивчення цього питання більше 20 років!!!) показують, що втрати становлять від 5% до 10% ( при нормі 4.2%), але точні втрати  визначити неможливо технічно. Це по-перше. По-друге, зайдіть у свої підвали і побачите картину подібну на ту, яка є на маленькому фото доданому до заголовку статті. Оголені труби гріють нашу бульбу. А ми потім бідкаємося, що в підвалі бульба краще росте, ніж на городі. А це ще приблизно 3% втрат. По-третє, довжина теплотрас. Наприклад, будинок №1 по провулку Довженка обслуговує котельня, яка розташована біля РБК ( по вул. Незалежності ). В цьому випадку довжина теплотраси більше як півкілометра і витрати будуть явно перевищувати норму. По-четверте, теперішні зими – це не те, що були років 30 назад з тріскучими морозами і кучугурами снігу. Часто температура піднімається більше нуля градусів, але батареї "жарять", що руку довго не потримаєш. Не завжди в котельнях регулюється температуру на подачі, в залежності від температури  за вікном. І часто-густо в зимовий період можна побачити відкриті вікна не лише на кухнях, але і в кімнатах– гріємо атмосферу (і це коли весь світ б’є у всі дзвони, щодо глобального потепління). Так, кімнати потрібно провітрювати, як радять медики, але ж не цілий день !
Отже, підсумовуючи сказане, бачимо, що суттєва частина грошей, що ми з Вами платимо, йде явно не на обігрів наших квартир. І це не є проблема тільки Яготина та нашої тепломережі. У великих містах проблема ще більш актуальна, бо там  аналогічні підприємства подають ще і гарячу воду і, тому втрати там ще більші .
Так який же вихід?. Ставити міні-котельні для окремих будинків? А може, інші виходи? Все таки певно автономне опалення, але воно не всім по кишені ( особливо малозабезпеченим). Вважаю має існувати муніципальна програма по економії енергії загалом, та по економії тепла зокрема. Такі програми вже є в інших містах країни.
Я спробувала загострити цю проблему і хотіла, щоб читачі в своїх коментарях дали свої пропозиції. Може дійдемо спільної думки і знайдемо "золоту середину". А влада, для початку, хоч вислухає аргументи .
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 2251 | Рейтинг: 4.3/3
Всього коментарів: 4
4 777  
Не бачу ніяких перешкод з боку влади для улаштування автономного опалення, подавайте заяву до міськради та отримуйте дозвіл.Можливі поодинокі випадки, де немає технічної можливості це зробити (недостатній діаметр газового колектора чи ін.), але на загальну картину це абсолютно не впливає. Додам, що навпаки мешканців деяких будинків стимулюють зробити автономне опалення.
Фінансова сторона виконання проектних та будівельних робіт-це інше питання і воно залежить від побажань самого власника квартири.
На цю проблему ми звикли дивитися з боку споживачів, тобто власників квартир та постійно нарікаємо на неякісні послуги теплопостачальників.
На хвилинку глянемо з іншого боку.
Останні 4-5 років в місті шаленими темпами йшло переведення квартир на автономне опалення. Теплове навантаження на котельні зменшилося, ефективність також зменшилася, тобто вартість гігакалорії збільшилася. Об"єм води в мережах зменшився, але розрахунок гідравліки, та, відповідно, заміну теплотрас та стояків ніхто не виконував, хоча це повинні були зробити власники автономного опалення. Також місця загального користування-сходи та підвали. Не забуваймо, що в підвалах прокладені мережі водопостачання та каналізації, які також потрібно підігрівати.
Звичайно-автономне опалення значно комфортніше за центральне в теперішній час, але крім квартир ще є вся соціальна інфраструктура міста, яку також потрібно опалювати.
Вважаю, що однобоко підходити до цього питання не можна.

3 admin  
Cтаття для роздумів і висновків.

2 chip  
Ну тепло изолируем труби и тд и что, платить меньше мы с вами будем ??
К чему эта статья ??
Лучше поднимите тему о мусоре в городе и о бродячих собаках и пьяных дураках , и отсутствии милиции на улицах дискотеках и тд.....

1 Гаврило  
Добре, що є люди, яких турбує не тільки політичне, а й економічне сьогодення. Хоча, як сказати. Скажімо, фактор енергоносіїв для України - питання політичне чи економічне? Ми всі з готовністю розмірковуємо, яка у нас енергозатратна економіка, можемо й цифри наводити, що Україна тут пасе задніх. Але ж ця енергозатратна економіка не особливо впливае на надприбутки наших доморощених олігархів? З року в рік вони не зубожіють, а навпаки - нарощують свої мільяди доларів, дивуючи увесь інший світ.
Те ж саме й теплоенергетикою для населення, куди закачуються величезні бюджетні компенсаційні кошти, щоб, як слушно зазначив автор, гріти землю і атмосферу. Запитайте у мешканців, які зуміли таки встановити автономне опалення в квартирах, - вигідно їм це чи ні? Чи гріють вони стіни і погреби, або землю за власний рахунок?
Виникає запитання: чому ж тоді влада чинить опір массовому встановленню індивідуальних котлів? До того ж, люди живуть у більш комфортних умовах - кожен розуміє, що то гаряча вода у квартирах.
Тільки не треба бурмотіти про вибухонебезпеку, отруєння газом тощо. За суворого дотримання правил безпеки і вчасному обслуговуванню газового обладнання, яке майстерно виконують хлопці з Газконтори, турбуватися немає про що. Так, все-таки, чому влада дуже неохоче йде на реальну і дуже суттєву економію газу та людських коштів і зацікавлена й надалі зберігати статус кво? Робіть висновки. tongue

Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 210




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Січень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail