П`ятниця, 26.04.2024



Головна » 2012 » Грудень » 22 » Сергій Міщенко: Ющенко “кинув” і мене, й усіх моїх хлопців
15:06
Сергій Міщенко: Ющенко “кинув” і мене, й усіх моїх хлопців
В кабінеті Сергія Міщенка висить фотографія Фіделя Кастро. "Асоціюєте себе з Команданте? Він — герой, і ви теж бачите себе борцем?” - проводжу банальні паралелі. Відповідь трохи шокує: "Просто у вісім років гадалка в присутності моєї бабці сказала мені, що я помру за два роки. Я ж народився 13-го числа. І моя мама, рятуючи дитячу психіку, дала мені фото Фіделя сі словами: дивися, він теж народився 13-го серпня, і він живий”.Цифра "13” тепер є в усіх контактних даних Міщенка — в телефоні, електронній пошті. І він анітрохи не вважає її нефартовою. З ним важко не погодитися. Мабуть, по всій країні були й інші молоді слідчі прокуратури, які у вихідний день допізна затримувалися на роботі. Але тільки до одного Міщенка посеред ночі зайшов "на вогник” майбутній генпрокурор Михайло Потебенько. Відзначив, запам ' ятав і зробив членом своєї команди. Так Міщенко вже у 29 років став наймолодшим в історії України генералом юстиції, а побіжно ще декілька рекордів встановив.Утім, Потебенько пішов, і в його улюбленця почалися проблеми. Було все — і ноги віднімалися, і вчорашні друзі відверталися. Серед тих, хто протягнув руку допомоги, був нинішній генпрокурор Віктор Пшонка. Тому і голосував за його призначення опозиціонер Міщенко, попередньо отримавши згоду від фракції — не зміг і не схотів провести межу між політикою і особистими стосунками.
Утім, до опозиційного табору майбутнього голову Комітету ВР з питань правової політики привела сварка з іншим генпрокурором — Геннадієм Васильєвим. Міщенко увійшов до команди Ющенка, у генеральській формі стояв на Майдані і закликав правоохоронні органи не вчиняти незаконних дій. Ющенко віддячив як умів — зрадою. А згодом, коли вже Тимошенко пропонувала Міщенка на посаду генпрокурора, президент зробив ставку на Святослава Піскуна.На останніх виборах у парламент одному з найактивніших членів фракції "Батьківщина” не вистачило місця у прохідній частині списку, тож Міщенко пішов на мажоритарку, в рідний округ в Борисполі. Пішов як самовисуванець, бо одразу ж демонстративно вийшов з фракції.Голосування за Пшонку і недешеві годинники аукнулися політику чорним піаром під час виборчої кампанії-2012. Утім, Міщенко впевнено переміг і провладного кандидата, який є товаришем губернатора області Присяжнюка, і представника "УДАРу”.
У новій Раді Міщенко залишиться опозиціонером, перебуваючи поза опозиційними фракціями. Своєю головною метою називає звільнення Тимошенко. Паралельно вніс повно законопроектів на підтримку простих українців. Міщенко бере зі столу стос з усіма своїми законами і розказує про кожен: "Ось, щоб молоко у селян не купляли за безцінь. А ось цей проведе диференціацію між кухарями, прибиральницями шкіл, де навчається різна кількість дітей. Бо навантаження різне, а ставка — одна”.
"Я за п'ять років 80% голосів на своєму окрузі візьму, от побачите. Знаєте, це добре, що я не злякався піти на округ”, - радіє власній сміливості Міщенко. Політик у бесіді з LB.ua розкрив ще одну схему, як опозиція підігрувала владі, передрік опозиційнім силам "тушканізацію” і назвав механізми звільнення Тимошенко.

Ви казали, що маєте документальні підтвердження того, як голова обласного штабу "Батьківщини” Бондарьов вимагав гроші за зняття на вашу користь кандидата від Об'єднаної опозиції. Хтось з керівників партії звертався до вас за доказами?

Ні. І, до речі, подібна ситуація на Київщині була ще в одного кандидата. І ця інформація теж була доведена до відома лідерів опозиції, і до Турчинова. Але питання ж не в Бондарьові. Я ціну йому знаю. Він — бізнесмен, не політик. У нього чи то була, чи й залишається своя горілчана марка. А показав він себе, коли перейшов в Облраді від Мороза до "Батьківщини”, став "тушкою”. Я не поважаю таких людей, хай він і приєднався до нас. Я тоді казав: хто продав одного разу — продасть і вдруге.Тому я кажу, що Київська область була продана владі. І мій округ, і округ, де балотувалася Засуха, й інші були здані владі в обмін на те, щоб не крали голоси по партійних списках. Тому їм не були цікаві мажоритарники. Я ж по мокрих печатках на своєму окрузі бачив, що "Батьківщину” майже не чіпали. А фальсифікували за рахунок маленьких партій. Бо у Партії регіонів за мокрими печатками були інші цифри.А результат "Батьківщини” не чіпали навіть попри те, що вона зняла своїх спостерігачів, а її представник в ОВК з'явилася вже після підрахунку голосів. Бондарьов зарані про це домовився, я знаю про цю схему. У нього головна мета була — відзвітувати нагору, що у нього гарний результат по списках.

Але той же Турчинов мав би цікавитися не тільки голосуванням за партії?

Одна людина не в змозі одночасно і якісно займатися Київською областю і всією країною. Тому віддали все на відкуп головам обласних штабів.
У поразці опозиції є плюси. Програвши вибори, вона не зазнала нової тотальної "тушканізації”.
Можливо, ще буде! По мажоритарних округах, списках, на жаль, пройшли також і меркантильні люди, такі, як брати Табалови. Вони йшли у парламент не законотворчою діяльністю займатися, а заробляти гроші й отримувати посади. І коли вони побачать, що в опозиції їм нічого ловити — бюджет не дають, посад не дають, ще й бізнес відбирають (зараз же буде навала), вони замисляться.
Хіба щодо "Свободи” я на 99,9% впевнений, що там "тушок” не буде. До того ж, їм в такому разі одразу треба буде емігрувати в Донецьку область.

А як вам театралізовані дійства, які "Свобода” влаштувала у перші дні роботи нового парламенту. Фотографії зі "свободівцями” та "регіоналами”, мабуть, теж бачили.

У Тягнибока є досвід парламентської роботи, а у решти членів його фракції — нема. Тут же зовсім інша, відмінна від обл та міськрад специфіка: не можна читати газети і сайти розважального характеру, так само не можна після бійки сміятися з опонентами — все одразу буде відзнято фотографами.
"Свобода” у перші дні взяла ініціативу у свої руки. Зрозуміло, що свідомо, зрозуміло, що це були домашні заготовки. І вони опинилися на першому місці в рейтингу дій з боку опозиційних сил. "Батьківщина” - друга, "УДАР” - третій.
А партія Кличка показала свою недосвідченість навіть при голосуванні за кандидатуру віце-спікера. Бо виставити Наливайченка (прізвище на "н”) проти Калетника... Кандидатури ж голосуються за алфавітом! Треба було Геращенко виставляти. До речі, я би особисто за неї проголосував. Я ж теж був "номінований” на віце-спікера. Але до мене й черга не дійшла б. Бо "м” в алфавіті теж стоїть нижче за "к”.
А "Свобода” прокололася в іншому... Так само через недосвідченність.

В теорії, Мохник та Кошулинський взагалі мали не підходити до Тедеєва.

Ні-ні-ні! Є ж культура спілкування у Верховній Раді. Це — опоненти, не вороги. Ти маєш спілкуватися з усіма, хіба що у тебе є особиста неприязнь до когось. Але потім не треба було обніматися. Бо журналісти побачили штучність, награність. А технологічно "Свобода” все робила правильно — з перших днів показала, хто є реальною опозицією. І "тушки” були в Об'єднаній опозиції, але не в "Свободі”.
Перші дні — це був удар по "Батьківщині” від влади і від іншої опозиційної партії. Лідер опозиції був розгублений, бо Яценюк взагалі не знав, чи буде він керівником фракції, багато ж людей були проти. А тут ще й "Свобода” зі своєю активністю. А в попередніх скликаннях саме ми домінували, а не "Наша Украна”.
Я проти бійок у Раді, але я і проти того, аби Партія регіонів займалася провокуванням іншої частини залу. Нащо було російською мовою виступати, Табалова прикривати (врешті-решт, він же віддав свою картку)? Влада звикла ламати через коліно. Але цього разу отримала відсіч ломом.
А ви бачите, скільки людей стало ходити в зал і голосувати особисто? Вони уже зрозуміли, що ця Рада не буде працювати, як попередня.

До речі, "регіони” ж могли просто підіграти "Свободі”, аби рейтинг Тягнибока перед президентськими виборами виріс ще більше на тлі інших лідерів опозиції.

Може й так. Але ми можемо тільки щось припускати.

Скажіть як екс-прокурор: ви зараз бачите реальні механізми для звільнення Тимошенко?

Вступ у Євросоюз, наприклад. Там же одна з умов — декриміналізація статті, за якою ув'язнена Тимошенко. Інша можливість — це 2015 рік. Тобто зміна влади.
А якщо світова спільнота дотисне і якщо буде рішення Європейського суду з прав людини, то все може відбутися швидше. Для прикладу: Лукашенко посадив свого опонента, не дослухався до рішення Європейського суду і став невиїзним. А ви ж не сумніваєтеся, що у нашому випадку рішення суду буде однаковісіньким?
Якщо влада не виконає його — буде повторення історії з Лукашенком. І влада це знає. Як і знає, яким буде рішення суду. Тому владі треба зіграти на випередження. І там шукають рішення, як звільнити Тимошенко ДО рішення суду — може, в Німеччину на лікування відправити, чи ще якось.

Олігархи звично завели своїх людей до Ради, серед яких уже вистачає навіть менеджерів середньої ланки...

Ну, зараз же кожен штик на вагу золота. Є лобістські речі, є питання авторитету. Мати своїх депутатів - це така ж іграшка, як і мати свій футбольний клуб. Вони самі не заходять в Раду, але своє представництво повинні мати. Бо інакше вони — не у Прем'єр-лізі, а залишаються на рівні обласних, міських рад — а це перша, друга ліги.

На окрузі ви постійно стикалися з провокаціями, з "чорнухою”. Вас не здивувало, що людей так просто залякати, так просто купити?

А на моєму окрузі такого якраз не було. Мене кинуло керівництво "Батьківщина”, проти мене працювало обласне керівництво Об'єднаної опозиції, влада і "УДАР”, кандидат від якого за три дні викинув на округ 200 тисяч листівок, на яких нібито Тимошенко називає мене "тушкою”, кандидатом-самозванцем.
Але на кожній зустрічі я закликав: голосуйте за №19, за Об'єднану опозицію. І додавав: можете не голосувати за мене, але виберіть того мажоритарника, який вас не зрадить, який не продався ні за кабінети, ні за гроші. Тому мій округ не продався, люди мені повірили.

А скажіть правду: як вам вдалося за сім років пройти шлях від простого слідчого до звання генерал-майора юстиції?

Був такий генеральний прокурор Михайло Олексійович Потебенько. Я його вважаю хрещеним батьком в моїй прокурорській кар'єрі, я йому завдячую всіма своїми професійними досягненнями.У нього була така "фішка”: він перевдягався у звичайну робітничу форму, вдягав кирзові чоботи, куфайку, шапку якусь і в такому вигляді робив інспекції місцевими прокуратурами. Висиджував у черзі, приходив на прийом, спостерігав за роботою підлеглих.А я почав працювати з 5-го курсу юридичної академії , навчаючись на стаціонарі і будучи старостою курсу. Потім отримав розподілення в рідний Бориспіль. Я працював днями і ночами, спав на роботі, за все брався - виїжджав на убивства, проводив слідчі дії. І ось в суботу о 12-й ночі до мого кабінету заходить прокурор Київської області Михайло Потебенько.Він сів, передивився справи, які я вів, знайшов якісь помилки, але в цілому був задоволений, тим паче, я ж усього два роки як працював. І каже: "Питань немає, гадаю, у тебе буде кар'єрне зростання”. Невдовзі я став заступником прокурора Бориспільского району. А потім Михайло Олексійович, зростаючи на посадах, і мене за собою підтягував як перевірену людину. І в 29 років я став прокурором Київської області. Цей рекорд тримається досі, так само не було і генерала, молодшого за мене.Потім Кучма забирав у мене генеральське звання через справу проти київського губернатора Засухи. Але звання повернули, бо Потебенько сказав, що інакше піде з посади Генпрокурора.

А ноги у вас коли віднялися?

Це було уже за Піскуна. Засухи наполягли, щоби він першою справою звільнив мене. І Піскун почав мене "пресувати” по повній програмі. У мене почалися сильні головні болі, а коли в лікарні у мене брали пункцію зі спини, щось не так зробили, і у мене віднялися ноги. Навіть діагноз не могли встановити. А це був серйозний стрес. І врятував мене спеціаліст з китайської медицини. Іглотерапією, медитаціями, цигуном мене врятували.

А як ви взагалі прийшли в опозицію з прокурорської посади?

Я два місяці був помічником генпрокурора Васильєва по зв'язках з Верховною Радою. А потім сказав, що більше не буду у нього працювати (про мотиви промовчу).

Просто цікаво — чого вас взагалі понесло в політику з насиджених місць?

А я захотів щось змінити. Бо, працюючи у генпрокуратурі, я не міг боротися з такими, як Засухи, не міг посадити міліціонерів, які знущалися з людей. Я пішов, аби показати, що треба змінювати усю судову, правоохоронну систему.Я агітував за Ющенка на Майдані у генеральській формі, Коля Томенко мене виводив на трибуну. Але Ющенко "кинув” і мене, й усіх моїх хлопців, які працювали на нього. Одразу, в перший же день.
А які зараз маєте стосунки з колишніми колегами по «Батьківщині»?
Політика — політикою, але особисті стосунки для мене дуже важливі. А от політичних зрадників, "тушок” я не визнаю. У мене багато друзів і в "Батьківщині” (Томенко, Сас, Бондаренко, Кожем’якін, Яворівський, Павловський, Деревляний, Шлемко та багато інших), з якої мене викинули. І не партія ж красить людину, а людина — партію. І повірте мені, в Партії регіонів дуже багато чесних порядних людей. У мене друзі в усіх фракціях.

Ви сказали: не партія красить людину. А чим ви будете "красити” Раду 7-го скликання? Яка ваша функція?

Функція? Найперша — звільнити Тимошенко. Потім — провести якнайбільше власних законопроектів, які потрібні країні і людям. Один із них — про спадщину, аби люди самі в себе не купляли ці хати і не стояли у нотаріусів у чергах. Я прагну максимально допомогти людям у своєму окрузі, а це мешканці Згурівського, Яготинського, Переяслав-Хмельницького, Бориспільського районів і сіл Требухів та Княжичі Броварського району. Президент наклав вето на ухвалений закон, а запропоновані поправки нівелюють всі покращення. Потрібно 300 голосів, і я вже веду перемовини з усіма фракціями. А ще є законопроект про безкоштовну приватизацію земельних ділянок біля хат.

До речі, "Юліна приватизація” дала не такий уже й великий ефект...

У 2009 році я на своєму окрузі році видав тисячі безкоштовних актів. І кожен депутат міг пришвидшити реалізацію програми на своєму окрузі. Я контролював, щоб державна землевпорядна організація швидко і без грошей робила проекти. Я їх, перепрошую, довбав, а Юлії Володимирівні доповідав: в такому-то районі не хочуть працювати. І зараз, коли постанову №844 скасували, я вніс відповідний законопроект.А загалом я вніс 18 законопроектів, серед яких і декриміналізація статті Тимошенко. А ось, дивіться, ось це по молоку, аби закупівельна ціна не була нижчою за 2.20 грн, бо монополісти зараз скуповують по 1,5 грн.Головне у роботі депутата — це законотворчість. Чому я виступаю за зняття депутатської недоторканності — аби в Раду перестали йти бізнесмени. І тоді підуть в небуття "засівання” округів, залякування людей тощо. Так, олігархи не заходять в парламент напряму, але вводячи туди своїх людей, забезпечують недоторканність свого бізнесу.

Але ж бізнес також зацікавлений і в лобіюванні своїх економічних інтересів.

Проблема в тому, що нема політичної волі. Немає у нас свого Вацлава Гавела, який навіть тим, хто його підтримував, сказав: "Будь-ласка, левову частину свої доходів — у бюджет Чехії, а не красти”...
Зараз владі потрібні 300 голосів для проведення змін в Конституції, тож недоторканність цілком можуть зняти — бо без недоторканності бізнесменів легше загнати у більшість. Але результат позитивний ми все одно отримаємо. Щоправда, в наступній Раді, 8-го скликання, коли бізнес не піде у парламент.

Джерело:LB ua
Переглядів: 1646 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Udav  
Одні сльози і соплі. Щось плаче,плаче але щось ніхто не бере smile Карєрист і приспособленець,а не продався до сих пір - бо ніхто не бере smile

Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 213




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1286]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail