Четвер, 28.03.2024



Головна » 2010 » Грудень » 11 » Початок впровадження адміністративних реформ
14:51
Початок впровадження адміністративних реформ
Сьогодні ми живемо в епоху реформ. Практично всі країни проходили через це непевне, невизначене становище яке  постійно впливає на емоційний стан  людини,  хвилюючи  майже кожного пересічного громадянина. Щоб покращувалось життя в нашій державі потрібно проводити комплексні реформи. Саме вони повинні суттєво реформувати структуру влади, змінити взаємовідношення між інститутами влади, дещо поміняти свої функції.
Як правило реформи скрізь проходять болісно і тому політики завжди прикриваються красивими фразами про необхідність реформ про їх народну  підтримку та про майбутні вигоди від них. Потрібно відзначити що для того щоб відчути самому  покращання свого життя від проведених реформ потрібен час, інколи досить тривалий. І все таки реформи потрібно проводити щоб країна ефективно  розвивалась більш швидкими темпами, нарощуючи ВВП, хоча потрібно пам’ятати – проводити реформи це різати по живому. Хірурги говорять, «щоб потім було добре потрібно спочатку зробити боляче». Проводиться судова реформа, вкрай потрібна для суспільства, але сьогодні вже більш тисячі суддів подали заяви про відставку, а це для державного корпуса суддів  яких у нас біля дев’яти тисяч значуща цифра.
На днях наш Президент Віктор Янукович запропонував удвічі скоротити кількість центральних органів виконавчої влади, на стільки ж скоротити секретаріат Кабінету міністрів та на третину зменшити кількість державних службовців, що працюють у центральних органах виконавчої влади. Це розумний і правильний крок тому що в інших країнах державні апарати значно менші, так наприклад, Кабінет міністрів в  ФРН складається з шістнадцяти осіб, у наших сусідів словаків він налічує лише чотирнадцять осіб, ну а Кабінет міністрів України сьогодні ще складається з двадцяти шести осіб.
Реформування адміністративної системи України обговорювали  і на засіданні комітету з економічних реформ під головуванням Президента. «Не може далі країна жити в такому стані»,– заявив Віктор Янукович на засіданні комітету з економічних реформ. За словами глави держави, саме тепер належить реформувати систему державного управління.
Президент держави Віктор Янукович запропонував за рахунок адміністративної реформи «оптимізувати державні фінанси», що витрачаються на утримання міністерств. Потрібно зауважити, що про погіршення соціального стану держслужбовців не йдеться. Тим часом, державні службовці розраховують, що це не призведе до зменшення заробітних плат співробітників міністерств та відомств. Йдеться зовсім про інші речі. Якщо відбудеться об’єднання певних міністерств, не буде двох кадрових служб, непотрібні будуть дві внутрішні бухгалтерії та інше. Якщо будуть задіяні певні заходи щодо пенсійної реформи, можливі одночасні виплати кількох видів пенсій – це буде економія. Буде  встановлена верхня межа розміру пенсій. За словами Віктора Януковича, оптимізація державних фінансів має відбутися, в тому числі, і за рахунок перегляду підходів до визначення розміру пенсій держслужбовців. Президент відзначив, що не може зберігатися система, коли одні пенсіонери отримують близько 700 гривень, а інші – до 60 тисяч на місяць.
Утім, це бачення ситуації ще не знайшло відображення у відповідних законопроектах. Слід докорінно змінити функції міністерств, що залишаться. Експерти називають дії влади щодо адміністративної реформи несистемними. Сьогодні потрібно докорінно змінити функції тих міністерств і відомств, що залишаться. Є один принциповий недолік: при створенні нової системи не розмежовуються між собою функції надання адміністративних послуг і функції здійснення контролю і нагляду. Це завжди буде  породжувати конфлікт інтересів і корупцію чиновників. На практиці у більшості країн ці речі завжди принципово розмежовуються: одні органи видають ліцензію чи видають дозвіл, а інші органи перевіряють.
На мій погляд адміністративна реформа має спочатку відбутися у бюджетній сфері і має включати в себе перегляд принципів роботи місцевих органів влади. Рівень їх повноважень повинен забезпечуватись достатнім рівнем фінансування. Потрібно спочатку провести адміністративно-територіальну реформу і тільки після того проводити податкову реформу, бюджетну реформу і так далі.
Наші чиновники розуміють під адміністративною реформою виключно якісь зміни на рівні Кабінету Міністрів. Тоді нічого не зміниться внизу. Якщо не реформується місцеве самоврядування, у нашій державі мало що зміниться – все залишиться так, як і було, ми на собі цих змін не відчуємо.
Деякі експерти зазначають, що для ефективного реформування органів місцевого самоврядування слід було б внести зміни до Конституції, а це потребує значно більше часу і політичної волі, ніж просте скорочення кількості міністерств.
Таким чином ми бачимо що реформи в нашій країні проходять інколи досить болісно, інколи не дуже ефективно, але все таки потрібні, державою  довго очікувані.
МИХАЙЛО НОВОСЕЦЬКИЙ
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 2755 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 did panas  
Ця адмін реформа це калька з російського варіанту толку з неї буде як з козла молока. Від простої перестановки доданків як знаємо сума не міняється.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 206




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1282]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail