П`ятниця, 19.04.2024



Головна » 2013 » Лютий » 3 » ПІД ПРИЦІЛОМ. МАРАЗМИ І НЕ ЛИШЕ
21:34
ПІД ПРИЦІЛОМ. МАРАЗМИ І НЕ ЛИШЕ
Аналогії в житті і особливо в історії чи політиці бувають досить часто. Візьмемо теперішню владу. Спочатку західні держави сприйняли Януковича, як позитив після дуету Ющенка-Тимошенко. Тепер, з огляду на всі останні події, з Віктором Федоровичем навіть вітатись мало хто хоче. А те чого він "досяг" в Україні взагалі...ноу комент. Різні межегір'я, вертольотні майданчики. А ідеї ПР? Пам'ятаєте як збирались підвищити дітонароджувальність? Ну чи не маразм? ...У кожного своє....І ось тут саме напрошуються деякі аналогії з режимом Чаушеску в сусідній Румунії. Дочитавши матеріал до кінця ви все зрозумієте. Звичайно аналогії не стосуються Януковича особисто. Вони стосуються всієї нашої політичної системи (дурості, показухи, понтів, ітд). Матеріал складається на основі статті надрукованої в Лондоні Джеффрі Мортіганом, про маразми Ніколає Чаушеску. Отже читаємо.

СМЕРТЬ ПАПУГИ

ДЖЕФФРІ МОРТІГАН

Єлена Чаушеску частенько казала своєму чоловікові Ніколає, диктаторові Румунії, що румуни на нього не заслуговують, - він "надто великий" для них. Румуни справді не заслуговували на таку владу. Навіть країна, чий фольклор кишить образами вампірів і перевертнів, а національний герой - Влад Дракула, ніколи ще у своїй історії не стикалася з таким нелюдяним режимом. Проте, попри всі страждання, які він приніс своєму народу, Чаушеску мав визнання за кордоном, де його вшановували найвпливовіші міжнародні політики - від генерала Де Голля до Маргарет Тетчер. Президент Річард Ніксон називав румунського колегу "одним із найбільших світових лідерів". Медіамагнат Роберт Максвелл хвалив диктатора за його "невтомну роботу на благо країни". Небагато знайдеться у наш час розумних людей, які приєдналися б до цієї оцінки. Адже експерименти Чаушеску в галузі соціалістичного будівництва стали справжнім жахом для його багатостраждальної батьківщини.
Найжахливішою з усіх безглуздих політичних ідей Чаушеску була програма збільшення кількості населення у 1966 р. Це завдання він вирішив найпримітивнішим чином: заборонив , протизаплідні засоби й аборти. Усі жінки були зобов'язані народити мінімум чотирьох дітей І щомісячно проходити гінекологічний огляд підпільні аборти,та всіх хто був причетний до цього діла, чекало суворе покарання. Багато жінок із відчаю гинуло, намагаючись переплисти вночі Дунай у ліберальнішу Угорщину, часто під кулеметним вогнем прикордонників. За рік такої політики народжуваність у Румунії зросла вдвічі. На жаль, Чаушеску не подумав про збільшення допомоги матерям і дітям. У результаті країна зіткнулася з катастрофічною нестачею гінекологів, акушерів і педіатрів, не кажучи вже про пологові будинки, одяг і харчі для малюків. За рік дитяча смертність у Румунії зросла на 145,6%. Це був справжній "погром немовлят". Щоб приховати злочинні наслідки своєї дурості, Чаушеску наказав не видавати свідоцтв про народження, допоки дитині не сповниться місяць. Скільки дітей не дожило до цього віку і не потрапило в статистичні звіти, світ уже ніколи не дізнається. Як сказав один румунський письменник, "ненароджена дитина, з точки зору закону, померти не може". Проте результати буму народжуваності були очевидні в лікарнях і сиротинцях, переповнених підкидьками і фізично або психічно неповноцінними малюками, що перебували в жахливих умовах. Понад те, Чаушеску наполягав, що в країні нема СНІДу, тому сотням немовлят робили "зміцнювальні" переливання не перевіреної на ВІЛ крові. На жаль, вірус у ній був, що в поєднанні з відсутністю одноразових шприців призвело до масового зараження дітей страшною інфекцією. Після розстрілу Чаушеску тележурналісти показали всьому світу трагічні наслідки варварської соціальної політики диктатора - безліч "безнадійних" дітей у розкиданих по всій Румунії притулках, спецприймальниках, а то й просто на вулиці.
1971 року Єлена і Ніколає Чаушеску відвідали з офіційним візитом Китай і Північну Корею. Під впливом побаченого лідер Румунії, видається, втратив залишки здорового глузду. І не дивно. Столиця КНДР, Пхеньян, досі є безпрецедентним пам'ятником одній людині - покійному президентові Кім Ір Сену, культ особи якого межує із загальним божевіллям. Одна смуга кожної автостради повинна завжди залишатися цільною для президентського кортежу,  всюди на вулицях висять портрети великої людини і його сина, нинішнього правителя країни, усі корейці носять значок із зображенням свого кумира. Що так сильно вплинуло на Чаушеску - шок від незвичної для європейця манії величі чи роздуми про невикористані резерви власної країни, залишається здогадуватися. ■ Очевидне одне: Північну Корею румунський лідер покинув іншою людиною. Різка зміна сталася і з його дружиною. Проста селянка перетворилася у справжню леді Макбет, що підштовхувала чоловіка до божевільних вчинків.
Повернувшись із КНДР, Чаушеску почав соціальний експеримент, узявши за основу корейський принцип "чучхе" -"опори на власні сили". На ділі це означало самоізоляцію країни і режим терору. Опоненти диктатора зникали в надрах психіатричної лікарні, де їх лікували від "політичної параної". Будь-кому, хто прохопився словом про порушення громадянських прав, ставили діагноз —слабоумство. У лікарні здорових людей тримали в одних палатах зі справжніми божевільними доти, доки відмінності між пацієнтами повністю не стиралися. Потім розігрувався спектакль у дусі графа Дракули: у рамках "працетерапії" в'язні майстрували власні труни, після чого рідних сповіщали про їхню смерть, яка наставала нібито від важкої хвороби, а насправді від ін'єкції убивчої дози снодійного.
Деякі рішення Чаушеску можна порівняти хіба що з божевіллям імператора Калігули. У 1978 році стався інцидент, відомий як "зникла яма". У Бухаресті будували нову станцію метро і вирили величезний котлован об'ємом 12 тис. куб. м. Інженер, що керував проектом, прийшов уранці на будмайданчик і котловану не виявив. Напередодні, коли він о 19.00 йшов додому, яма була, а зараз від неї не лишилося й сліду. На місці котловану розкинувся парк із деревами і крамничками. Приголомшений інженер спочатку засумнівався у своєму глузді, але потім наважився спитати одного із чиновників, що сталося. Виявляється, Чаушеску, за традицією, вирішив виступити з промовою перед першокурсниками Бухарестського політехнічного інституту, причому саме в парку, який перекопали метробудівці.
Тож він наказав прибрати неестетичний котлован до закінчення урочистого мітингу. Всю ніч сотні робітників, цілі саперні взводи з екскаваторами і бульдозерами, а потім ландшафтні дизайнери гарячково повертали первісний вигляд парку, викопуючи в інших районах міста відповідні за віком і породою дерева, а з газонів зрізали гектари дерну. Роботу успішно завершили до 6.00, за півгодини до появи інженера.
 1981 року Всесвітній союз реформованих Церков, вирішивши, що Румунія потребує допомоги християнського світу, прислав Чаушеску20 тис. примірників Біблії для поширення по парафіях. Приблизно 200 з них досягли місця призначення, а інші потрапили на комбінат у Бреїле, де їх переробили на туалетний папір. Целюлозно-паперова промисловість Румунії була такою ж відсталою, як і всі інші галузі господарства, тому на туалетному папері збереглися шматки тексту зі словами "Господь", "Ісав", "Єремія".
Одним з інструментів жорсткої цензури став виданий Чаушеску 1983-го "Великий румунський декрет про машинопис". Він забороняв прокат і оренду друкарських машинок і зобов'язав усіх власників отримати відповідний дозвіл у поліції. Щоб домогтися права друкувати вдома, треба було подати довідку з переконливим обгрунтуванням і зразок тексту, набраного на вказаній в документі машинці. Якщо машинка піддавалася ремонту, процедуру реєстрації доводилося проходити знову. Зламані машинки можна було викинути лише знявши з них шрифт, який реквізували компетентні органи.
У країні з такими законами єдиною непідконтрольною владі формою соціального протесту стали самогубства. Коли диктатор вирішив розбити в Бухаресті на місці істоичного центру грандіозний бульвар перемоги соціалІзму, багато людей похилого віку просто викинули з будинків, адже закон румунської соціалістичної законності вимагав, щоб виселені домовласники не лише підписували заяву з проханням про руйнування власного житла, а й оплатити цю роботу. Незабаром на шляху нового бульвару залишилася лише одна старовинна лікарня, яку передбачали зберегти, але її долю вирішив улюблений пес Чаушеску, чорний лабрадор, відомий як Полковник Корбу. Підвал лікарні кишів щурами, для боротьби з якими персонал тримав котів. Під час одного з візитів диктатора до відомої на усю країну лічниці лабрадор погнався за котом і затіяв із ним криваву бійку. Тварин розтягнули, але Чаушеску розлютився. Лікарі тремтіли від жаху, бо їх могли звинуватити в замаху на "полковника" румунської армії. Через кілька днів прийшов наказ про руйнування лікарні. Лише за рік вона приймала понад 50 тис. пацієнтів, проте за подряпаний ніс Полковника Корбу належалася відплата.
Тим часом румунську столицю й далі із задоволенням відвідували західні гості. Чаушеску приймав британських прем'єрів і безліч відомих політиків. Лідер британських лібералів Девід Стіл подарував 1978 року Чаушеску цуценя лабрадора. Диктатор був зачарований подарунком і назвав песика Корбу - "ворон". Він дуже до нього прив'язався, всюди тягав із собою, і незабаром румуни стали позаочі називати песика "товаришем Корбу". Відтак пес став частиною фантастичного світу диктатора. Товариша Корбу возили по Бухаресту на персональному автомобілі в супроводі кортежу мотоциклістів. Пес сидів на задньому сидінні "Дакії" з гордо задертим носом, скидаючись на поважну персону. Щоб Корбу не нудьгував, Чаушеску знайшов йому подругу - чорну лабрадорку Шерону. Секурітате (таємна поліція) категорично забороняла обслузі годувати собаку. Спеціальний ветеринар особисто куштував найкращі гатунки м'яса. Уночі Корбу завжди спав із товаришем Чаушеску. Удень собаки були на віллі, де були ліжко, шикарні меблі, телефон і телевізор. Урешті-решт Корбу отримав звання полковника румунської армії. Усе це можна було б вважати кумедними, але нешкідливими проявами ексцентричного характеру диктатора. На жаль, інші симптоми манії величі Чаушеску були набагато згубніші для румунського народу.
Уже в 1970-ті роки у румунського лідера стали помітні ознаки психічного розладу. Переконаний, що вороги мають Німір його отруїти або заразити смертельною хворобою, диктатор мив руки спиртом після кожного рукостискання, навіть зі світовими лідерами. Дружина наслідувала його приклад. Під час візиту Чаушеску в Букінгемський палац 1978-го британський надвірний протокол довелося злегка підкорегувати - румунський президент, потиснувши руку англійській королеві, мусив терміново продезінфікувати долоню. На урочистому бенкеті румунський есбіст куштував усі страви Чаушеску, а наради з наближеними диктатор, побоюючись "жучків" в апартаментах, проводив у глибині саду. Попри божевільні витівки румунського диктатора, королева Великобританії удостоїла його почесного лицарського звання. Британський міністр закордонних справ анулював його лише за кілька днів до розстрілу Чаушеску в грудні 1989 Року
Після зустрічі з Фіделем Кастро, який поскаржився Чаушвоку, що ЦРУ намягається його отруїти,  Чаушеску кожну одежинку вдягав тільки раз, щоб уникнути замаху. Увесь його одяг шили в особливих, контрольованих таємною поліцією майстернях, а весь річний гардероб зберігався за межами Бухареста на секретному складі з постійним температурним режимом. Президентська пара всюди, навіть у Букінгемський палац, брала із собою власні рушники та постіль.
Чимало розсудливих світових лідерів потурало примхам "колеги", буйне божевілля якого з часом стало очевидним із двох причин: по-перше, Чаушеску, хоча і не рвав зв'язків із соціалістичним табором, вороже ставився до СРСР, і одне це робило його майже святим в очах лондонських і вашингтонських політиків; по-друге, торгово-економічна співпраця з Румунією вважалася дуже перспективною. Правда, тут західні лідери жорстоко обманювалися. Коли Великобританія спробувала укласти з Румунією контракт на постачання аерокосмічного устаткування вартістю 300 млн. фунтів стерлінгів, несподівано з'ясувалося, що Чаушеску, незважаючи на свої обіцянки, не має наміру платити готівкою. Дочекавшись, поки британські бізнесмени заковтнуть наживку, він вирішив розрахуватися бартером, поставляючи партнерам румунські продукти. Представники компаній "Брітіш Аероспейс" і "Роллс-ройс" були приголомшені: останні технічні новинки їм пропонували обмінювати на морозиво, йогурт і суниці. Коли Канада пообіцяла Румунії реактори для АЕС за 1 млрд. доларів, виявилось, що диктатор збирається платити фруктами, які швидко псуються.
Румунська таємна поліція цілком офіційно заарештувала папугу, який гукав "Ніку - дурень". Допитаний у секурітате папуга так і не зізнався, хто навчив його крамольної фрази. Урешті зухвальця задушили, і він забрав свій секрет у могилу.
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 1978 | Теги: Новости Яготин, Яготин, Яготин Інфо, Новини Яготин, Яготин инфо | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail