П`ятниця, 19.04.2024



Головна » 2010 » Грудень » 28 » НОВОРІЧНИЙ "ПОДАРУНОЧОК" ВІД УРЯДУ
18:26
НОВОРІЧНИЙ "ПОДАРУНОЧОК" ВІД УРЯДУ
Багато хто з Вас, шановні відвідувачі ЯГОТИН ІНФО,  вже чули про чергове нововведення уряду. А саме введення пені за прострочені комунальні платежі: газ, електрику, житло.
Люди, які ще пам’ятають радянські часи, добре знають, що це таке. Не сплатив вчасно рахунки — "вмикався лічильник" штрафних санкцій, який накручував на комунальний платіж зайву суму. І якщо  в радянські часи це були копійки, тому що комунальні послуги, як і багато чого в СРСР, майже нічого не коштували, то в наш час це вже будуть не копійки, а цілком реальні "кровно”зароблені наші гривні. Додаткові до тих непосильних сотень, які нам нараховують надавачі комунальних послуг. І це ще не все. Адже, згідно і новим Житловим кодексом, пеня буде збільшена у десять разів — з 0,01% до 0,1% на день! Отже, людям, які через різні життєві обставини не зможуть вчасно розрахуватися з комунальниками —доведеться зайво платити вже десятки і сотні гривень.
Звичайно дуже часто справедливо не хочеться платити халтурникам-комунальникам навіть обов'язкове, а не те що зайве. Але тепер доведеться — інакше пеня! На все: на воду, каналізацію, газ, світло, тепло, послуги ЖЕКу. У квитанціях з'явиться додаткова графа — "пеня". І нікого тепер не цікавитиме, чому вчасно не заплачено.
 Коли і яким чином стягуватимуть із боржників цей штраф? Скільки доведеться платити за кожен день заборгованості? Чи допоможе це не лише покінчити з комунальними боргами, але й поліпшити якість послуг?
Ми й спробували розібратися.
Про нові правила, що набувають чинності 1 січня 2011 року, журналісти ЯГОТИН-ІНФО поговорили із людьми причетними до комунальної господарки та з юристами однієї з юридичних фірм столиці. Багато хто з цих людей, в тому числі й працівники Яготинських житлово-комунальних підприємств, й самі не зовсім чітко уявляють, як це все працюватиме, але дещо ми таки з’ясували. Отже, що несе недавно ухвалений закон про пеню? Які норми в ньому закладені? Цей документ дуже коротенький. Він лише скасовує з 1 січня 2011 року попередній закон "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за несвоєчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги", ухвалений 1996-го. Тобто повертає нас до старого Житлового кодексу, прийнятого ще за радянських часів — 1983 року, де пеня й була прописана. А скасували її тоді через великий борг держави із виплат пенсій, зарплат, стипендій, різних соціальних допомог. І закон цей приймався, як тимчасовий. Але й тепер існують борги по заробітній платні, які становлять 1,169 мільярда. Правда Верховна Рада повернула пеню з умовою, викладеною в її постанові, — ліквідувати борг із виплати зарплат до кінця першого кварталу наступного року. Якщо цього не зроблять, то парламентарі пообіцяли повернутись до питання про пеню. Тобто можуть знову її скасувати. Хоча, звичайно, логічніше було б спочатку віддати людям їхні гроші, а вже тоді, з другого кварталу, запроваджувати пеню. Або ще чесніше: спочатку запровадити пеню на зарплатні борги, а вже тоді — на комунальні.
Тепер про штрафи. Не лише експерти, а й посадовці називають різні нормативи цього штрафу — 0,1% та 0,01% за кожен день боргу. Яка з цих двох цифр правильна? Юристи кажуть, що поки друга, боржники наразі платитимуть 0,01%. Адже в ухваленому законі про скасування мораторію на пеню нема й не може бути нової норми, бо він лише відміняє дію іншого закону, а не вносить до нього змін, тому знову набуває сили той механізм, який діяв раніше, до 1996 року, а він передбачав саме такий норматив пені — 0,01%. Хоча в нас можливе все. А плутанина з цифрами виникла, бо перед тим у парламенті розглядали в другому читанні новий Житловий кодекс, де ця ставка пені — 0,1%. Якщо наступного року, орієнтовно в першій його половині, цей кодекс ухвалять у тій редакції, в якій він є сьогодні, то пеня буде більшою — у 10 разів. Але депутати можуть залишити й стару норму. Ще в цьому законі є одна цікава норма— "загальний місячний розмір пені не повинен перевищувати стовідсоткового розміру боргу". Але як він може сягнути 100%, якщо при ставці пені 0,01% на місяць за рік набігає лише 3,6% вона для дуже окремих випадків, які ще не скоро можуть настати. Наприклад, мешканець кілька років не платить за послуги, пеня накопичується і може перевищити борг. Нехай ця норма й дещо абсурдна, але мешканцям із нею спокійніше, аніж без неї у новому Житловому кодексі, де загальна сума штрафу взагалі нічим не обмежується, а може зростати до безконечності та врешті покриватись вартістю квартири. Тобто в боржника просто заберуть його житло.
Як бачимо пеня  буде стягуватись за всю комуналку — газ, електрику, холодну й гарячу воду та водовідведення, теплопостачання, утримання будинку. А поширюватиметься пеня тільки на борг, який утвориться з 1 січня 2011 року. А на старі борги — ні, адже до кінця цього року на неї ще діє мораторій. Дату від якої рахуватимуть, борг визначатиме кожен надавач комунальних послуг на підставі нормативних документів. Дата обумовлюється в двосторонніх угодах зі споживачами послуг і вказуватиметься в квитанціях на оплату. Пригадуєте внизу напис: оплатити до такого-то числа? Якщо там написано — до 20, то вже з 21 нараховуватимуть пеню. Просто відтепер слід уважніше вчитуватися у квитанції.
Ще жорсткіші умови передбачатиме новий житловий кодекс, але на ньому ми зупинимось в наступних наших статтях.
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 2475 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail