Вівторок, 23.04.2024



Головна » 2012 » Квітень » 5 » НАТАЛІЯ ДЗЮБА "ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ ОДНА – ЯГОТИНЦІ".Наше інтерв'ю з міським головою
14:45
НАТАЛІЯ ДЗЮБА "ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ ОДНА – ЯГОТИНЦІ".Наше інтерв'ю з міським головою
Спочатку ми думали назвати це інтерв'ю 10 питань меру. Але виявилося, що питань до міського голови Наталії Дзюби - значно більше. Адже життєдіяльність в місті не обмежується десятьма, чи навіть двадцятьма питаннями. Отже про те, як вийшло, і які питання ми поставили Яготинському міському голові читайте в нашому інтерв'ю. А заголовок виник сам собою під час розмови.

- Ви працюєте більше року. А як ви починали свою роботу мером міста? Згадайте свій перший робочий день?
- Перший день - це перша сесія. Вітання,побажання і звичайно запитання, яке я ставила собі-з чого починать і як спрацювать, щоб твоя передвиборча програма не стала черговою обіцянкою,а дійсно програмою дій. Головне для мене було не обманути людей,які мені повірили.
 Ми розпочали з благоустрою  в самому  приміщенні і звичайно в місті . Адже не може бути порядку в місті, коли не має порядку в міській раді. Бо те приміщення, в яке ми прийшли, я демонструвала фотокадри під час свого річного звіту, і те яким воно є зараз – це дві великі різниці. Потім, поступово, моя команда почали вникати в стан справ. Це благоустрій,драні покрівлі,перевізники,дороги,сотні питань,якими живе місто. На прийомі в перші місяці було по 50 чоловік у день.
 Звичайно ми не прийшли на голе місце ,кожна каденція міської ради працювала і до нас.  Ми внесли свої корективи,своє бачення по розвитку міста і робота пішла. Хоча було досить важко,були і прорахунки і невдачі,і проблеми,і невирішені питання,як завжди під час роботи,і звичайно радість від змін на краще.
- Як вам вдалося побудувати роботу з депутатським корпусом, РДА, обласною владою та політичними партіями?

- В цьому питанні дуже значним є людський фактор та розуміння ситуації всіма. Напевно мені повезло. Бог підтримував мене під час виборчої кампанії, Бог підтримує мене і сьогодні. Бо коли в команди є спільне бачення проблем та спільне бажання робити  для міста, тоді відходить на другий план політичні партії разом з амбіціями. Тоді політична партія стає одна – ”Яготинці”. І як би пафосно це не звучало, але під час виборів я обіцяла, що йду з командою професіоналів. Ідучи сюди подумки вже формувала команду з якою буду реалізовувати обіцяне. І, я думаю, що громада оцінить, бо знає цих людей, які мають досвід роботи у виконавчій владі, на підприємствах, установах, організаціях. Тобто ці люди мають великий життєвий досвід і сьогодні для кожного з нас основне-кожен яготинець повинен відчувати турботу влади і пишатись, що він яготинець.
 Є порозуміння і тісна співпраця  з усіма гілками влади. З РДА - по тій простій причині, що ми працюємо за для досягнення спільної мети,працюємо на громаду міста,яка є частиною району. Крім того, з головою адміністрації Володимиром Павловичем я працювала на різних посадах починаючи з 1998 року. І за цей час в нас склалися відносини взаємодовіри,підтримки та взаєморозуміння. Якби цієї взаємодовіри не було, і міська рада не працювала належно, то і конструктивізму не було б також. Тоді б було б протистояння. А якщо ми один одного підтримуємо, то і вирішуємо питання спільно.
 Що до обласної влади.  Тут в нас склалися хороші робочі стосунки.  Сьогодні ми, намагаємось виконувати і ініціативи керівників держави, і доручення губернатора, щоб люди дійсно відчували, що тут є влада яка має належно служити людям. Порозуміння з обласною владою дає свої результати. Наприклад. Ми попрохали обласну раду й обласну адміністрацію про передачу медичного училища, нам пішли на зустріч. Це лише один приклад. А таких прикладів є багато. Вони висвітлюються в засобах масової інформації.
 З приводу  політичних партій. Я вже говорила:ми працюємо спільно для міста і для людей.    Наші депутати І "від партії Регіонів",і від "Фронту змін", і "від Сильної України", і від "Європейської партії" ,і від "Удару Кличка",і від "Батьківщини",і від "української соціал-демократичної партії", і від "Нової політики"- чітко працюють не лише в міській раді, а й зі своїми виборцями, на виборчих округах. Вони не обіцянками , конфліктами, а своєю безпосередньою працею доводять імідж своєї політичної сили. То які можна мати протиріччя з даною структурою, якщо ця політична сила працює з громадою. І так можна сказати про всі політичні партії в нашому місті. А щоб співпраця була ще кращою ми плануємо утворити координаційну раду з представників політичних партій, які є у місті.  На останньому виконкомі прийнято рішення створити раду підприємців. І рада політичних партій є доцільною. Адже кожний лідер політичної сили має своє бачення щодо вирішення проблем міста. Тому моє бажання полягає у тому, що оскільки всі політичні сили декларували працювати для людей, допомогти це довести  конкретно на теренах нашого міста.
- Під час роботи на посаді ви, ясна річ, спілкуєтесь з громадою Яготина. Яки враження і висновки від такого спілкування?

 - Спілкування з людьми - це ефективний спосіб вчасно реагувати на ситуації. Зокрема дуже ефективними є виїзні прийоми. Вони дають можливість фіксувати ту проблему, яка є безпосередньо в людей. Погодьтесь. Не кожна людина може прийти зі своєю проблемою. Бо є різні причини: хтось на роботі, хтось за станом здоров’я не може. А так кожний має можливість підійти на вказане місце прийому. Я за конструктивізм таких зустрічей. Тому що про проблему треба не лише почути, а і побачити. Це дає змогу налагодити взаєморозуміння між владою та громадою. Але не лише влада має щось робити для громади. Й самі мешканці мають дотримуватись рішень прийнятими нами,зокрема правил благоустрою міста (заключити договори на обслуговування, вивіз сміття). Всім нам приємно бачити Яготин чистим і охайним. І ми все робимо для цього.
 - Дуже багато питань від мешканців стосовно парку та річки Супій. Адже вони є перлинами Яготина.
- Що до парку, то ви бачите, що там спільними зусиллями підприємств ,установ ,організацій , небайдужих жителів міста ми  підтримуємо чистоту. Минулого року було дуже багато зроблено для цього. І я вдячна  всім,хто своїми руками хоче зробить місто красивим.    
   З приводу річки Супій. Питання полягає у тому, що даний  водний об’єкт перебуває в комунальній власності району, а не міста. Ми, як міська рада, ініціювали питання розірвання угоди оренди з попереднім орендарем. І на сьогоднішній день договір розторгнутий. Зараз ведеться пошук  нового інвестора, який у повній мірі зможе забезпечити належні умови розвитку водойми. Але, повторюсь, це компетенція районної влади. Ми лише сприяємо у вирішенні цього питання.
- Наступне питання. Чи є можливість організувати безплатне харчування дітей в навчальних закладах?

– З приводу шкіл, то вони перебувають на балансі району. А щодо дошкільних закладів освіти, то й тут поки немає такої фінансової можливості. Бо якщо брати сьогоднішній бюджет Яготина, то орієнтовно три чверті коштів іде на утримання дошкільних навчальних закладів. Лишається лише четвертина фінансів. А в нас же ще є дороги, благоустрій. Тож судіть самі.

- Ще багато питань є стосовно ремонту та асфальтування міських доріг.

- Згодна. Це важливе питання. Щодо мене, то я б полагодила геть усі дороги в місті. Усі. Але питання знову ж таки в коштах. Якщо будуть кошти, то ясно що будуть і ремонти і все інше. А поки, виходячи з тих надходжень які є, будемо дивитись, які дороги потребують першочергового ремонту. Так як і минулого року (приклад вулиця Гоголя). Є ряд вулиць, що мали ремонтуватися за рахунок державних коштів, але кошти так і не було виділено, тож ці вулиці лишаться не заасфальтовані. І тут є проблема. Ми людям пообіцяли, а виконати не змогли. Причому не по своїй вині. Звичайно в планах повне асфальтування всіх міських доріг,але це питання часу.
- Всі ми бачимо, що влада намагається створити комфортні умови для інвестицій та бізнесу. Що, крім тих проектів про які ми всі знаємо( ‘’Рошен’’, елеватор, ПТФ,” ROCKWOOL”), ще робиться в цьому напрямку?
- Названі вами проекти вже є. І ще є площі, які можна запропонувати інвесторам. Але наші ініціативи стримує неприйняття генерального плану міста Яготин. Його підписання ми очікуємо давно. Але генеральний план поки так і не підписаний на рівні області. То коли буде генплан та зробимо розмежування земель державної та комунальної власності, і ми точно побачимо, які ділянки в нас вільні, тоді будемо говорити за більший приток інвесторів.  Це ж стосується і будівництва житла в Яготині. Ми можемо пропонувати певні ділянки для будівництва, а тут знову ж впираємось в не підписання генерального плану.
- Яготин значно просунувся у своєму розвитку. Що ще буде зроблено для розвитку інфраструктури міста? Адже багато з мешканців Яготина їздить по світу можуть порівнювати.

- Почнемо з того, що ми місто районного значення. Наприклад, якщо візьмемо управління культури, архітектури, та інші структури. Воно перебуває у віданні району. Це накладає певні відбитки. Тож ми не все можемо. Але багато чого робимо і зробимо.
 Найближчим часом плануємо привести в належний стан для відпочинку територію від каплички (біля лікарні) до дитячого майданчика ”Рошен” у центрі. Вже є виготовлений проект з тротуарною плиткою, клумбами, лавочками, світильниками. Орієнтовна вартість цього проекту – 250 тисяч гривень. Це великі кошти.  Це будуть звичайно і бюджетні кошти і допомога інвесторів. Отже, якщо все йтиме за планом, то до Дня міста ми спробуємо реалізувати задумане. При нагоді хочу подякувати підприємцям міста за те, що вони ніколи не стоять осторонь міських проблем.
Далі ми плануємо біля території стадіону встановити великий тенісний корт . А потім встановити атракціони. Тобто плануємо робити все, щоб кожен житель , незалежно від віку, міг просто прийти і відпочити.
- Пані Наталія. В інших, навіть маленьких містах, давно вже є супермаркети. В Яготині цього дочекаємось?
- Ми точно будемо працювати над тим, щоб в Яготині був супермаркет. Це і зручно, і комфортно. Ось і днями в нас були потенційні інвестори. Але, розумієте, всі рахують гроші. Просто так ніхто кошти не вкладе. Тож ми над цим працюємо і думаю збудуємо в Яготині супермаркет. Потенційно для супермаркету підходить багато місць. Серед них територія медучилища (на станції Яготин) та ділянка біля ЦТПО. Але ділянка біля ЦТПО поки належить колишньому цукрозаводу . А процедура переводу земель досить тривала. На сьогодні ми звернулися до міністерства аграрної політики з питанням передачі землі у комунальну власність міста, бо зараз ця ділянка просто пустує і ми для міста нічого з неї не маємо.
- Цікавить також питання з приводу Троїцького Собору. Чи не станеться так, що після відбудови він потрапить до однієї з конфесій. І тоді інші сторони будуть не задоволені. Чи не закладає це підґрунтя для майбутнього конфлікту?
-Скажу так. Людина завжди йде до Господа.  І більшість людей не ділять церкву на певний патріархат. Якщо таке й стається – то це рідкість. Мене, як міського голову, в цій ситуації цікавить одне. Можливо моя оцінка й не є правильною, рішення приймати депутатам. Церква має бути передана тому, хто її добудує. Щоб дана споруда, яка дійсно може прикрасити місто, а не стати руїною, могла стати місцем, де наші близькі могли б прийти помолитися Богу. Ми зустрічались з членами різних конфесій, і говорили, що та територія має бути чистою(адже якщо в домі Божому не є чисто, то як може бути чисто на душі?), територія має мати цілодобову охорону, нічне освітлення. Звичайно, це все має бути проплачене. Той борг, який є перед будівельною структурою також має бути людям заплачений. Також я за те, щоб були гарантії добудови цього об’єкту. Тому що, якщо ми її візьмемо на баланс, то щоб ми бачили конкретні дії. А взагалі, звичайно, я за міжконфесійний мир. Маю орден ”Святої великомучениці Варвари” і Київського і Московського патріархату.

Більш детальну інформацію дивіться в газеті  "яготинські вісті", ід 03 квітня . Розмова відбулася ще до славнозвісної сесії
- І знову до політики. Цей рік – рік виборів. Чи можете ви гарантувати, що все пройде в рамках законодавства?

- Ці вибори, як і всі попередні без бруду не обійдуться. Але міська влада виборами не керує, а лише створює належні умови під час виборчого процесу. Те що від нас залежить ми зробимо. Зокрема в нас була трішки проблемна дільниця на ПТФ. Там і холодно було, і приміщення було в поганому стані. На сьогодні ми вирішили змінити розташування дільниці в цьому мікрорайоні, і тепер вона буде розташована в бібліотеці. Це і територіально зручно, і умові належні. Що до можливого кандидата. Мені б хотілося мати кандидата, який буде близький до міста і до його мешканців, який розуміє наші  проблеми, і який потім не забуде, хто його обирав.

- Наталія Миколаївна, ви не раз наголошували на тому, що ми місто районного значення. А чи реально зробити Яготин містом обласного значення? Адже маємо приклади Бучі та Березань, яка точно є меншою за наше місто.

- Звичайно, всі ми хотіли б, щоб Яготин став містом обласного значення. Ми працюємо над цим. Справа в тому, що це не просто. Але непросто – не значить не реально. Я знову ж таки вкотре повертаюсь до питання з генеральним планом міста. Буде план, ми зробимо розмежування земель комунальної і державної власності. Також треба витримати всі юридичні процедури, а потім іти далі. Хочу додати, що в цьому питанні є і мінуси. Адже тоді ми будемо відповідати за місто повністю.
- Хоч транспортне сполучення в місті стало трохи кращим. Але все ще є питання.

- Одразу хочу зауважити, що часто наші люди не розділяють повноваження між міською та районною владою. Згідно діючого закону, міська рада є лише організатором перевезень по місту. Всі інші питання (соціальні, пільги) - це компетенція управління соціального захисту. І ніякого відношення до субвенцій ми не маємо. Ми пропонували перевізникам, щоб вони подали документи на отримання належних субвенцій. Ще ми подавали листа для пропорційного розподілу коштів. Але всі потрібні документи подало лише АТП. Ще з приводу транспорту можу додати, що міська влада розглядає можливість створити комунальне підприємство, яке буде займатися таксі. Ще є мрія придбати автобуси
 - Ну і на завершення питання зовсім іншого порядку. Ви багато працюєте. Але ж ви якось і відпочиваєте? Як саме ви проводите вільний час?

- Читаю. Люблю читати. Літературу читаю під настрій. Це може бути іронічний детектив, а може бути психологічна література. Ще люблю аналітичну літературу. Тобто, який би настрій не був – хоч годинку я повинна почитати. Також часто переглядаю сайти міських рад інших міст. Роблю це щоб подивитись як працюють інші і зробити краще. Ну і звичайно ніщо не замінить спілкування. Спілкування : з моїми рідними,з друзями,знайомими.
 А якщо весна… то кращим час для відпочинку – територія біля мого будинку. Люблю клумби, благоустрій. Маю близько 60 кущів троянд, а вони вимагають уваги. Часто літом встаю о п’ятій ранку, та й після роботи не рідко приділяю їм час. І все це для душі.

Дякую за розмову.

Яготин інфо і далі планує зустрічатися з людьми, які мають що сказати. Сподіваємось вони наслідують приклад міського голови







Переглядів: 2428 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 7
7 Людмила  
Прочитайте про Київський Патріархат, щоб знали хто є хто, і яка церква повинна бути В Україні. Ясно що Українська, а не Московська.http://www.bulvar.com.ua/arch/2012/12/4f6a48185a41d/view_print/

6 небайдужий яготинець  
"Церква має бути передана тому, хто її добудує." Цікаво... - так давайте віддамо москалям... Логічно angry angry angry

5 Олександр  
Наша влада так боїться своїх громадян шо в суботу пригнали 2 автобуси з омоновцями. Шановна влада на добудови Собору у вас грошей нема а на омон є?
Від кого ви зібралися захищатись омоновцями, від виборців які у вас повірили і обрали. Напевно це ваша остання каденція. Собор Москві не віддамо.

4 Наталка  
Прочитайте як влада боїться своїх громадян, що навіть мирні акції забороняють http://bilozerska.livejournal.com/

3 Ігор  
+1

2 S O A P  
+100 За собор. І давайте супермаркет. Тоді вас точно запам'ятають

1 Наталка  
Наталіє Миколаївно! Ви гарно говорите, і дійсно Ваші справи говорять за Вас. То ж нехай це не будуть тільки Ваші слова "... відходять на лругий план політичні партії разом з амбіціями..." Нехай вони відійдуть, і не спокушайтесь на обіцянки та гроші. Вас вибрала громада, не підведіть нас! Витримайте цей езамен, не віддайте Собор Москві.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail