Середа, 24.04.2024



Головна » 2011 » Квітень » 13 » М. Саакашвілі: Росія все ще загрожує Грузії
14:53
М. Саакашвілі: Росія все ще загрожує Грузії
«Незалежність — це не тільки папір, який ми прийняли як документ, і під яким ми всі підписалися. Боротьба за незалежність продовжується сьогодні, і ми просунулися набагато далі в цій боротьбі, ніж будь-який колишній радянський народ. Ми змогли подолати неймовірні складнощі», — заявив Саакашвілі 9 квітня під час зустрічі із студентами в Тбілісі.
Зустріч була присвячена дню відновлення незалежності Грузії і 22-им роковинам з дня подій 1989 року, коли в Тбілісі радянські війська розігнали багатотисячний мирний мітинг, унаслідок чого загинуло 16 людей, передає «Голос Америки».
Не зважаючи на існуючі загрози незалежності Грузії, на думку грузинського президента, «головним захистом» для країни є те, що Грузія «стала частиною світу».
«У сучасному світі сила держави і народу вимірюється не кількістю танків або грошей, а єдністю, розсудливістю, якістю свободи, єднання та ідеями», — додав Саакашвілі. В той же час він відзначив, що наявність військової техніки у великих кількостях все ж таки не другорядна: «Якби цього у нас не було, в 2008 році рівно через шість годин тут були б наші окупанти».
Президент Грузії в своєму обігу також згадав грузинську опозицію і заявив, що серед його опонентів є категорія людей, які планують влаштувати своє політичне майбутнє за допомогою російських військових сил.
«І сьогодні є люди типа Серго Орджонікідзе (революціонер, соратник Сталіна, який допоміг Червоній армії увійти до Грузії у 1921 році і брав участь в революційному поваленні уряду незалежної Грузії, — Н.Ч.), в брюках і спідницях, з вусами і без.
Вони думають, що єдиний шлях порятунку — покликати тих, хто стоїть в сорока кілометрах від Тбілісі», — сказав Саакашвілі.
Експерти зійшлися в думці, що президент Грузії, швидше за все, мав на увазі лідерів двох опозиційних партій — колишнього спікера грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе і екс-прем'єра Зураба Ногаїделі, які неодноразово проводили зустрічі в Москві зокрема з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним, вказує «Голос Америки».
Примітно, що частина грузинських опозиціонерів, включаючи Бурджанадзе, заявляли про намір почати масові антиурядові мітинги на початку травня, після православного Великодня.
Одночасно грузинський президент виділив і «конструктивну» силу серед опозиціонерів. «Добре, що з'явився політичний клас, в якого є єдині рамки принципів. Він не пов'язаний у тому числі і з явним ворогом і хоче, щоб в країни було майбутнє, хоч і не згідний з урядом і хоче його змінити. Це — правильне опонування», — відзначив Саакашвілі.
На закінчення Михайло Саакашвілі знову назвав Росію такою, що «ворогує з Грузією силою» і додав, що вона «обов'язково відступить». «Вона обов'язково відступить і з решти пострадянського простору. Наша ідея, наша модель, наше майбутнє обов'язково переможуть», — резюмував президент Грузії.
Грузинський політолог Сосо Цискарішвілі відзначає, що звинувачення, які були озвучені президентом Саакашвілі у зв'язку з надіями частини опозиції на військову допомогу Росії для досягнення своїх політичних амбіцій, не підкріплені достовірними фактами. «Про ці таємні переговори частини опозиції з Росією мовиться з 2007 року, але ніяких доказів, підтверджуючих правоту даних звинувачень, уряд так і не зміг надати», — сказав він в інтерв'ю «Голосу Америки».
Політолог вказав, що по урядових телеканалах постійно передають записи телефонних бесід деяких опозиціонерів «з нібито представниками російських спецслужб», проте реальних доказів, які підтвердили б наявність даних зв'язків, на думку експерта, влада Грузії «знайти не може».
«Як тільки з'являється небезпека політичного протистояння, влада відразу ж піднімає дану тему», — відзначив Цискарішвілі і підкреслив, що в частини грузинської громадськості питання виникають саме до уряду Грузії, який «запрошує окупантів співробітничати в області енергетики та інших ключових галузях».
«Майже всі об'єкти державної ваги в Грузії купуються російським державним капіталом. Відповідно, якщо почати шукати російські гроші, в першу чергу, всі шляхи ведуть до грузинського державного бюджету», — заявив експерт, додавши, що «російські державні компанії поступово заволодівають солідною частиною грузинської державної інфраструктури».
Проте, Сосо Циськарішвілі вважає, що від Росії дійсно виходить небезпека для Грузії, враховуючи те, що 20 відсотків грузинської території окуповані РФ, і при владі в обох країнах знаходяться політики, що не «помирилися». «Поки в керівництві Росії і Грузії залишаються саме ці люди, можливостей для врегулювання відносин між двома країнами буде набагато менше», — резюмував експерт.
На думку керівника Грузинського фонду стратегічних і міжнародних досліджень професора Олександра Ронделі, частина грузинської опозиції, яку він вважає «радикальною», дійсно фінансується з Росії. «Це видно по частих візитах даних опозиціонерів до Москви і по кількості їх регіональних офісів, які постійно відкриваються по всій території Грузії», — відзначив експерт в інтерв'ю «Голосу Америки».
Ронделі вважає, що «радикальні опозиціонери» уміло приховують джерела надходжень, хоча не виключає, що в уряду є факти, що підтверджують зв'язки опозиції з російським керівництвом, які оприлюднять «в потрібний момент».
Що стосується загрози з боку РФ, політолог відзначив, що прикордонна з Росією країна, яка не підкоряється волі Москви, «завжди знаходиться перед небезпекою», оскільки метою Росії, на його думку, є «відновлення минулого впливу». «Саакашвілі не бажає, щоб Грузія стала сателітом Росії, природно, це дратує Кремль, і він готовий на багато що, щоб підпорядкувати Грузію», — відзначив експерт.
В той же час професор Ронделі вважає, що в ситуації, яка створилася, продаж грузинської інфраструктури російським державним компаніям — неправильне рішення. «З погляду відкритої ринкової економіки, це прийнятно, але особисто я не вважаю за правильне це. Я переконаний, що країну, яка окуповує грузинські території, в економіку пускати не потрібно», — уклав політолог.
Відділ моніторингу ЯГОТИН ІНФО
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 1779 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail