Середа, 24.04.2024



Головна » 2012 » Вересень » 15 » Коли закінчиться судовий марафон Тимошенко
16:52
Коли закінчиться судовий марафон Тимошенко
Вже у восьмий раз Київський райсуд Харкова переніс розгляд справи ЄЕСУ. Чергова дата судового засідання - 15 жовтня. Але політики і експерти дуже сумніваються, що і через місяць будуть якісь зрушення. «Щоб почати процес, їм потрібно привезти Тимошенко. А це потрібно зробити фізично, - пояснює в розмові з нами нардеп-бютівець Остап Семерак. - Уявіть собі, як це виглядатиме? Потрібно буде скрутити їй руки, посадити в машину, привезти її в суд, вона чинитиме опір... Навіщо їм така погана картинка? Будуть і далі засідання переносити». Захисники Тимошенко запевняють, що їй не краще, вона дуже серйозно хвора і може пересуватися тільки з ходунками. Прокурори не вірять, що лідер опозиції настільки слабка. По-перше, за тиждень проводить по 10 зустрічей (вчора пізно увечері стало відомо, що для користі пацієнтки кількість відвідин їй вирішили обмежити). По-друге, є результати судово-медичної експертизи, в яких сказано, що екс-прем'єр може брати участь у судових засіданнях. На думку регіонала Михайла Чечетова, у Юлії Володимирівни просто немає аргументів для захисту. «Якби у неї був хоч один юридичний шанс якось виправдатися, вона б прийшла. Вона б його використала. У цій ситуації вона намагається зволікати, незрозуміло, на що сподіваючись».
Втім, на що сподівається Юлія Тимошенко, якраз зрозуміло. Точно не на українське правосуддя. Всі надії лідера опозиції пов'язані з Європейським судом. Інше питання, наскільки ці надії обгрунтовані.
Президент Віктор Янукович не раз заявляв і публічно, і в приватних розмовах з європейськими лідерами, що поважатиме рішення Європейського суду. Щоправда, не зовсім зрозуміло, який саме сенс Віктор Федорович вкладає в слово «поважати». Мабуть, немає ніяких сумнівів, що ті рішення, які стосуватимуться фінансової компенсації, українська влада виконає. А ось чи буде вирішене питання про звільнення? Чи зможе Європейський суд відкрити двері камери Тимошенко? Однозначної відповіді немає. «Думаю, 15 тисяч євро ми їй віддамо. Хоча ці гроші теж у держави не зайві», - позловтішався Чечетов. «Вони її третируватимуть, скільки можливо», - робить песимістичний прогноз Остап Семерак. «Швидше за все, ухвалять рішення відправити справу на дорозслідування, - припустив у розмові з нами політолог Володимир Фесенко. - На той час у Тимошенко може бути якась нова судимість у іншій справі. А ось Луценка можуть і звільнити, тому що він прямої загрози для нинішньої влади не становить». І лише політолог Михайло Погребінський бачить світло в кінці тунелю. Причому і для Банкової, і для опозиції. На його думку, для української влади рішення Європейського суду може стати якимось виходом з безвиході, в якій опинилася українська правова судова система. «Я думаю, що сам Віктор Федорович не радий, що вся ця історія з Тимошенко і Луценком дійшла до таких меж. Луценко взагалі був ніхто, а зараз мало не в'язень совісті. Це велика політична проблема для української влади. І якщо буде рішення Європейського суду, яке не можна буде не виконати, то це стане якимсь виходом зі становища». Тим часом, 12 жовтня в Київському хозсуде відбулося перше засідання за позовом Міноборони Росії до Кабміну. Від України вимагають 3,23 млрд грн. Нібито у 1996 році міноборони РФ уклало контракт з ЄЕСУ на постачання товарів, яких чекають дотепер. ЄЕСУ в справі фігурує як третя особа на стороні відповідача. Але, як не дивно це звучить, для Тимошенко цей процес може бути вигідний. Якщо суд відмовить росіянам в задоволенні позову, то фактично визнає, що ніякого боргу перед Міноборони Росії у Кабміну немає, а значить, і немає предмету злочину Юлії Тимошенко. Якщо ж позов буде задоволений, то державі доведеться заплатити понад 3 млрд грн.
Та все ж політолог Володимир Фесенко припускає, що влада шукатиме якийсь хитромудрий варіант, щоб і використати цей позов проти Тимошенко, і держава не платила росіянам 400 млн. доларів. «Як це зробити - це вже питання юридичної казуїстики. Варіант виходу, швидше за все, буде пов'язаний з тим, що все-таки прямих державних гарантій не було. Частково визнають, що є правомірні претензії до корпорації ЄЕСУ, але при цьому держава не повинна платити за нереалізованими обіцянками цієї приватної корпорації». Фесенко сумнівається, що заради звинувачень Тимошенко підуть на сплату 400 млн. доларів росіянам: «На мій погляд, це дуже висока ціна навіть в цій політичній війні».
Але виявилось, що поважаний політолог недооцінив опонентів екс-прем'єра. Якщо треба - заплатимо, запевнив нас Чечетов. «Якщо буде рішення суду, то куди ж діватися. Чому ми повинні рішення європейських судів виконувати, а наших – ні?», - запитує регіонал. «Звичайно, це беззаконня. Такого не повинно бути, щоб держава віддавала борги комерційної структури. Потрібно роздягнути тих, хто причетний до ЄЕСУ, і хто годується зараз від тих залишків. Роздягнути догола, щоб в штанях тільки ходили. А вони ще рекламу політичну оплачують...», - обурюється Михайло Васильович.
А ось Михайлу Погребінському в цій судовій справі бачиться складна геополітична гра. Він упевнений, що Україна ці гроші не віддаватиме, а Росія особливо не розраховує ці гроші одержати. На думку політолога, Росія таким чином «змушує» Україну до ухвалення якогось виразного рішення з ключових питань російсько-українських відносин. Перш за все, з питань відносин з Митним союзом. «Росія виставляє на кон всі можливі претензії, які вона може пред'явити, і зрозуміло, що якщо Україна погоджується на вступ до Митного союзу, більшість цих тем будуть зняті». Але це ще не всі процеси, які чекають Юлію Володимирівну цієї осені. Не так давно заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що у прокуратури вже все готово у справі Щербаня. Мовляв, вся справа в німецьких лікарях, які зажадали для Тимошенко 8 тижнів лікування в спокійній обстановці. «Ось ми і чекаємо, коли цей термін закінчиться. Як тільки лікарі скажуть, що можна її турбувати, ми і звинувачення відразу проти неї висунемо. Все одно кінець цієї історії коли-небудь настане. Людина з такими захворюваннями, як у неї, не може лікуватися вічно». Відміряні німецькими фахівцями і Ренатом Кузьміним вісім тижнів якраз закінчуються в другій половині вересня.
Джерело: Главред
Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 1644 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail