П`ятниця, 29.03.2024



Головна » 2015 » Жовтень » 20 » Київська облрада: третина депутатів – кандидати на відкликання
18:48
Київська облрада: третина депутатів – кандидати на відкликання

Близько третини депутатів Київської обласної ради пропустили більше половини засідань хоча б в один із років каденції.
У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО проводить моніторинг роботи місцевих рад.
За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").
Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Ось ті місцеві обранці, що пропустили понад 50% засідань Київської облради.(ДИВИТИСЬ)
Як бачимо – в Київській облраді більшість прогульників засідань – депутати-списочники.
Причини прогулів депутати, пояснюють по-різному.
Депутат-списочник від "Сильної України" Олег Балюк – однин  із найзатятіших прогульників. Його телефон не відповідає. Помічниця Ольга Журавльова прокоментувала прогули свого шефа таким чином:
"Я знаю, що у нього були певні сімейні обставини, і не впевнена, що він захоче їх розкривати".
На прохання деталізувати ситуацію та питання чи буде Олег Балюк балотуватися на наступних виборах, помічниця повідомила, що депутат Балюк перебуває за кордоном і інформацією щодо його планів на цих виборах вона не володіє.
До слова, депутат Балюк не відвідував належним чином і засідання комісії Київської облради.
Телефон депутата-спичника Андрія Долганова, який балотувався від Партії регіонів, не відповідає впродовж кількох тижнів.
Куліш Ірина Сергіївна – єдина помічниця депутата, до якої вдалося додзвонитися.
"Причини пропусків треба запитувати безпосередньо у нього самого," - пояснює Куліш.
А той факт, що до обранця місцевої громади неможливо додзвонитися, вона не коментує.
Варто зазначити, що Долганов, який пропустив 100% сесій у 2012 - 2013 роках, тоді  працював підлеглим у екс-регіонала Юрія Бойка – міністра палива та енергетики.
Долганов був начальником управління забезпечення діяльності міністра. Окремо слід зауважити, що депутат-прогульник є сином колишнього керівника УТ-1 Вадима Долганова.
Регіонал Цікаленко, який теж потрапив до кандидатів на відкликання, дзвінки та повідомлення Громадського руху ЧЕСНО ігнорує.
Їх розшукує міліція
Деяких депутатів не можуть знайти не лише виборці, представники Громадського руху ЧЕСНО, а й правоохоронці. Їх підозрюють у організації земельних афер.
Так екс-регіонал Вадим Литвин, якого обрали виборці Києво-Святошинського районупропустив 100% засідань ради. На дзвінки та повідомлення ЧЕСНО не відповідає.
Така скритність пана Литвина пояснюється тим, що його оголошено у розшук за звинуваченням у зловживанні службовим становищем і перевищенні повноважень,за що йому може загрожувати до 10 років ув'язнення.
Як з’ясувало слідство, він видав державний акт на 14 гектарів землі, яка вважається пам’ятником археології національного значення — "Велике Ходосіївське городище".
Депутат Вадим Литвин працював начальником Держкомзему Києво-Святошинського району. Саме він видав акти на історичні землі городища третім особам без висновку органу з охорони культурної спадщини. Цим завдав державі збитків у майже 500 тисяч гривень.
Однак, за інформацією деяких ЗМІ, вартість заподіяних державі збитків становить аж 200 млн. доларів.
Інший депутат-утікач – обраний від "Фронту Змін" Андрій Пасічник – не зміг відповісти на запитання ЧЕСНО, оскільки зараз перебуває за кордоном. Про це ЧЕСНО повідомив його помічник.
Андрій Пасічник знаходиться там тому, що переховується від українського правосуддя, оскільки оголошений у всеукраїнський розшук СБУ.
Депутата підозрюють у тому, що він очолював угрупування з 20 осіб, яке протягом 2008-2012 років ввело шахрайську схему через "Радикал Банк" шляхом отримання завідомо неповоротних кредитів під заставу земельних ділянок за завищеною вп'ятеро оцінкою.
Отримані незаконно кошти злочинці нібито легалізували шляхом покупки інших земельних ділянок та фінансування будівництва об'єктів нерухомості на території Київської області. Встановлено 15 фактів злочинної схеми на загальну суму понад 500 мільйонів гривень.
Андрій Пасічник на момент обрання до облради дійсно працював директором ТОВ "Тайсон Інвестмент Груп", зареєстрованого в селі Петропавлівська Борщагівка за адресою вулиця Леніна, 2а і був одним із засновників "Радикал Банку".
Природно, що поспілкуватися особисто із паном Андрієм не вдалося. Його помічник Володимир Жуков надав короткий коментар щодо пропусків свого роботодавця:
"Знаєте, чому так сталося, чому він пропустив засідання… Я вам за нього самого, за його відсутності прокоментувати не можу, ви ж розумієте. Ви як журналіст повинні ж володіти інформацією, чому так сталося. Чи буде він балотуватися? Знаєте,. якби він був зараз тут, то все було би по-іншому," - додає Жуков.
Як пояснюють депутати свої прогули
Депутат-списочник від УДАРу Анатолій Шафаренко, у те, що пропустив більше половини засідань ради у 2012 році не йме віри:
"Це хто вам сказав таке? Я за всі роки не був 5 чи 6 раз всього-на-всього. З’ясуйте, бо половина взагалі не їздить, понімаєте. Я постійно виступаю, і мабуть, із виступаючих більше там нікого немає."  
ЧЕСНО повторно перевірило дані і, як з’ясувалось, у 2012 році Шафаренко пропустив 10 з 15 засідань. Таким чином депутат залишається з-поміж кандидатів на відкликання.
Депутат-прогульник прийняв рішення не йти на вибори.
Шафаренко переконаний, що кандидатів на відкликання позбавити мандату нереально:
"Ви їх нікуди не дінете, бо в основному всі переважно обиралися по партійним спискам – нічого із ними не зробиш. По партійним спискам іде – коли говорять – ходити – коли говорять не ходити. Нема таких повноважень позбавити мандату, такого немає".  
"Із депутатом важко погодитись, - коментує юристка Інституту Медіа Права Галина Чижик, -   адже відповідно до ч. 5 ст. 20 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" у разі пропуску депутатом протягом  року  більше  половини пленарних  засідань  ради  або засідань постійної комісії,  членом якої він є відповідна рада може звернутися до виборців з пропозицією  про відкликання такого депутата у встановленому законом порядку. Як видно, законодавець не розрізняє списочників та мажоритарників. Більше того, як відбувається позбавлення мандату – детально розписано у Розділі 5 цього закону. Раніше такими повноваженнями були наділені виборці, тепер – партія, представником якої є депутат".
Екс-УДАРівець списочник Леонід Сіваков, за даними Київської облради, прогуляв більше половини засідань у 2012-2013 роках.
"Я не пропускал. У вас иногда бывают ошибочки. Я смотрю на вашу деятельность. У нас есть "Комитет Народного контроля", который я возглавляю – общественная организация, которая уровня вашего движения "Чесно". Мои же активисты меня контролируют не хуже вашего. Они за мной следят," - переконує депутат.
ЧЕСНО повторно перевірило дані, які надійшли від Київської облради. Леонід Сіваков пропустив у 2012 році 11 з 15 засідань, а у 2013 році майже 100 % - 7 з 8.
Зараз Сіваков поповнив лави новоствореної партії "Народний контроль", але ще не знає, чи балотуваметься на виборах:  
"Я еще не знаю, и вряд ли это касается руха ЧЕСНО".
На повторний дзвінок, через якийсь час щодо планів балотуватися на виборах, заявив"Якісь дивні у вас питання, я не можу зрозуміти, яке відношення Рух ЧЕСНО має до мої планів чи планів будь-якої іншої людини".
Депутат-прогульник не переживає, що за прогули можна позбавити мандату і наголошує, що за новим законом відтепер це може зробити лише партія:
"Внимательно почитате новую редакцию закона о выборах местных депутатов. Почитайте компетенцию высших партийных органов, которые сейчас выдвигают кандидавтов в депутаты, а потом они же их будут конроллировать. А у них лишить права в законе даже не указано перечня за что можно лишить. Поэтому половина – присутствовал – отсутствовал... В следующей каденции депутаты не будут отвечать за присутствие или отсутствие, а будут отвечать перед партийным лидером."

Варто наголосити, що Громадський рух ЧЕСНО негативно ставиться до нової редакції закону, яка ускладнила процедуру відкликання депутатів.
"Нова редакція закону, за якої повноваження відкликання депутатів передали партіям, набула чинності лише 8 серпня цього року. Натомість депутат міг бути відкликаним виборцями за свої прогули у 2012-2014 роках, коли діяли старі норми", - наголошує Галина Чижик.
Найбільше кандидатів на відкликання Громадський рух ЧЕСНО традиційно виявив під час моніторингу відвідуваності комісій.
"Аналіз засідань комісій є більш показовим. На відміну від сесій, де депутати можуть кнопкодавити за інших, яких електронна система відображає, як присутніх, протоколи ведуться на папері, тому інформація про присутніх більш правдива", - зазначає регіональна координаторка громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.
Варто зазначити, що практика кнопкодавства дійсно застосовується депутатами Київської облради.
Депутат-списочник від Партії регіонів Олег Каленик на цьому відео голосує на сесії одразу трьома картками. Щодо роботи у постійній комісії, то він пропустив 100% засідань у 2014 році.
Свої прогули кнопкодав пояснює таким чином: В этом году было много коммандировок по работе".

br /> Варто зауважити, що робота – не є поважною причиною для відсутності на засіданнях Ради чи комісії.
Хоча за свою роботу у місцевому самоврядуванні депутати дійсно не отримують грошей від держави, згідно з законом, їхній роботодавець звільняє їх на час проведення сесій та засідань постійної комісії від виконання своїх обов’язків (ст. 32 - Звільнення депутатів місцевої ради від виконання службових обов’язків для виконання депутатських повноважень – ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").
Цікаво, що, за даними сайту ЦВК, пан Каленик обирався як безробітний:
Каленик переконує, що швидше за все балотуватися знову не буде.
Колишній однопартієць Каленика – списочник Дмитро Бабич у 2012 році пропустив більше половини засідань комісії, але він не вірить офіційним даним:"Все это – вранье. У вас неверные данные".
Громадський рух ЧЕСНО повторно перевірив дані, отримані від Київської обласної ради. За результатами моніторингу Бабич залишається у списку кандидатів на відкликання.
Попри те, що депутат майже не відвідував комісії у цьому році, він планує балотуватися знову. У планах депутата-прогульника поборотися за крісло мера у Ржищеві. За словами Бабича, пробувати свої сили на виборах він буде як самовисуванець.
Колишній голова облради екс-регіонал Олександр Качний наголошує на тому, що навіть він не міг дисциплінувати системних прогульників:
"Ми інформували керівників фракцій і просили їх повпливати на депутатів, були деякі комісії, в яких дійсно були проблеми з кворумом, тому що депутати не ходили. Для роботи обласної ради проблем не було, а в деяких комісіях, коли не приходять, важко приймати рішення в самій комісії."
Попри попередження керівників фракцій депутати від Партії регіонів теж системно прогулювали.
Зараз екс-регіонали готуються йти від Опозиційного блоку, який на Київщині очолює Качний.
Щодо представників інших партій, то вони теж потрапили до лав кандидатів на відкликання. Депутат Дмитро Ратніков, позафракційний мажоритарник, обраний від Броварів (57-й округ) – висуванець "Європейської партії України". Останні три роки представник Броварів пропускав понад 50% засідань сесій, а комісії у 2013 та 2014 році не відвідував взагалі.
На телефонний дзвінок ЧЕСНО депутат Ратніков відповів одразу, але, з’ясувавши, із ким розмовляє, заявив: "Зараз мені незручно говорити. Я сам передзвоню вам коли зможу спілкуватися".
Журналісти ЧЕСНО намагалися зв’язатися із депутатом повторно, і свої прогули Ратніков пояснив тим, що працює за кордоном: "Я работаю за границей на госслужбе. Я полномочный представитель Украины в комисии по економическим вопросам".
На запитання, чому ж не склав мандат, якщо не міг приділяти увагу виконанню обов’язків, зазначив: "Я коммандировки согласовывал поскольку меня МИД отпускал. К сожалению, поскольку я в долготерминовом видрядженни – от МЗС Украины – я нахожусь за границей. Меня, к сожалению, не отпускали столько раз, сколько было нужно".
Представник руху ЧЕСНО нагадав депутату-прогульнику, що за законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату.
Ратніков не визнав, що пропустив так багато. Каже, що наразі ще не визначився, чи балотуватиметься знову.
Засідання комісій пропускають і УДАРівці. Свого часу списочник Леонід Танцюра своє неналежне відвідування пояснював громаді Приірпіння:
"Що стосується відсутності, то були дійсно обставини сімейні і судові справи. І тому я не зміг бути".
Варто зазначити, що депутати селищної ради стверджують, що Танцюра натомість нібито відвідує сесії у їхньому селищі, коли справа стосується землевиділення. Нагадаємо, що на сесії облради Танцюра відверто заявив, що абсолютно байдуже, хто буде дерибанити Біличанський ліс – Київ чи область. Це зафільмував телеканал СТБ.
Танцюра на дзвінки та повідомлення Руху ЧЕСНО кілька днів поспіль не відповідав. У БПП повідомили, що Танцюра планував балотуватися в облраду, але з’їзд делегував іншого кандидата.
Однопартієць Танцюри Вадим Коваль пропустив більше 50% засідань комісій у 2011-2013 рр.
Причини свого неналежного відвідування впродовж 3 років депутат пояснює лаконічно: "Болел".
Після такої відповіді Коваль одразу поклав слухавку. Ми намагалися зв’язатися із ним повторно, але на наступні дзвінки та смс ЧЕСНО депутат-прогульник не відповідає.
Третина депутатів на відкликання – це високий показник. Громадський рух ЧЕСНО закликає політичні партії не кандидувати цих політиків знову.
Нагадаємо, що за 4,5 роки роботи понад 100 депутатів у цій раді було написано лише 19 депутатських запитів. Для порівняння депутати Київської міської ради менше ніж за рік каденції написали майже 900 запитів.  
Громадський рух ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Чернігова та області (pigmaliones@gmail.com).
Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Символом Руху став часник – засіб дезінфекції та боротьби з "нечистою силою" у політиці. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху – забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.
Григорій Кравцов, аналітик Громадського руху ЧЕСНО

 

 

Категорія: Статті та аналітика | Переглядів: 2222 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 206




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1282]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Жовтень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail