П`ятниця, 29.03.2024



Головна » 2022 » Вересень » 5 » Київщина: пріоритети якісної освіти в умовах війни
14:18
Київщина: пріоритети якісної освіти в умовах війни

Розпочинається новий навчальний рік в умовах війни. На пріоритетні питання щодо безпеки освітнього середовища, психологічної підтримки учасників освітнього процесу, національно-патріотичного виховання школярів, EvaluEd – інформаційно-аналітичної системи для допомоги директорові школи в самооцінюванні освітніх та управлінських процесів відповідала начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілія КРЕВСЬКА.
– Безпека учасників освітнього процесу – це ключове питання сьогодення для директора та засновника закладу освіти. Чи напрацьовано рекомендації щодо створення у закладах освіти безпечного освітнього простору?
– У збройних конфліктах питання збереження закладів освіти як безпечного простору є надзвичайно гострим. У 2015 році ООН розробило Декларацію про безпеку шкіл, яку станом на 2022 рік підписало 109 кран, серед яких немає росії. Сьогодні ж в Україні ця країна-агресор розглядає заклади освіти як об’єкти для обстрілів. На території Київської області внаслідок російського вторгнення пошкоджено 215 об’єктів освітньої інфраструктури. Повністю знищено 5 шкіл та 6 дитячих садочків. 38 дітей загинули. Сьогодні країна-агресор розглядає заклади освіти України, як об’єкти для обстрілів. Ніколи цього не забудемо… Ніколи не пробачимо…
Державна служба якості освіти України спільно з партнерами напрацювали рекомендації як керівнику школи організувати безпечне освітнє середовище і в офлайн, і в онлайн, і у змішаному форматах навчання, а також як змінювати формати, враховуючи безпекову ситуацію.
Окрім того, управління Державної служби якості освіти у Київській області спільно з Головним управлінням ДСНС України у Київській області, управлінням цивільного захисту, оборони та взаємодії з правоохоронними органами Київської обласної державної адміністрації, навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Київської області провели вісім онлайн-семінарів щодо створення безпечних умов перебування у закладах освіти учасників освітнього процесу.
– Офлайн чи онлайн – головна дилема, яку вирішують батьки, освітяни, місцева влада. Ліліє Богданівно, а якій формі навчання надають перевагу батьки та педагоги Київщини?
– Управлінням Державної служби якості освіти у Київській області 3-8 серпня 2022 року проведено опитування батьків учнів/учениць та вчителів щодо форми організації освітнього процесу з початку 2022/2023 навчального року. На думку 50% батьків та 56% вчителів навчання з 1 вересня має розпочатися онлайн. Відстежується чітка тенденція щодо надання переваги онлайн-навчанню з підвищеною небезпекою, частими тривогами та активними бойовими діями.
– Від початку повномасштабної війни люди були налякані, і вчителі не могли опиратися лише на власний ресурс. Яким чином управління Державної служби якості освіти у Київській області організувало психологічну підтримку учнів та вчителів?
– Питання психологічної підтримки вкрай важливе. Управлінням Державної служби якості освіти у Київській області для освітян було проведено низку онлайн-семінарів за участю відомих психологинь. Наразі спільно з Міністерством освіти і науки України, Державною службою якості освіти України та Національним університетом «Києво-Могилянська академія» реалізовуємо проєкт «Safe Space – Невідкладна психосоціальна підтримка учнів та шкільних вчителів» за участі Австрійської агенції з питань міжнародної мобільності та співпраці в галузі освіти. Завдяки цьому проєкту учителі мають змогу отримати знання, як фахово працювати з питаннями підтримки дітей, їхніх батьків та вчителів в умовах війни.
– Як реалізується одне з пріоритетних завдань – національно-патріотичне виховання дітей та молоді, зокрема мовне питання?
– Державною службою якості освіти України та її територіальними органами було проведено І етап моніторингового дослідження щодо функціонування державної мови в освітньому процесі. 2583 учасники Київської області взяли участь у цьому дослідженні. Із них 25% – це особи, які є внутрішньо переміщені. Переважна більшість респондентів, а саме 96% вчителів, 93% батьків та 87% учнів зазначили, що вважають рідною мовою саме українську і використовують її в усіх сферах життя.
За межами закладу освіти, а саме в колі друзів та знайомих, української мову розмовляють 84% учителів, 79% батьків і 39% учнів.
Школа є осередком використання державної мови. Однак, поза школою, звичайно, цей відсоток і ці тенденції змінюються. Потрібно сконцентрувати більше зусиль (директорам шкіл, учителям, засновникам, органам управління освітою), щоб можна було забезпечити використання державної мови не тільки в межах школи, а й поза нею.
Концепція національно-патріотичного виховання визначає становлення самодостатнього громадянина-патріота України, готового до виконання громадянських і конституційних обов’язків, до успадкування духовних і культурних надбань українського народу. Це питання стратегічне. Ми готуємо громадян України, яким відбудовувати нашу державу. Це є захист наших національних інтересів.
За підсумками моніторингового дослідження, в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася зустріч за круглим столом із теми: «Забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі: результати І етапу моніторингового дослідження у Київській області» за участі Уповноваженого із захисту державної мови Тараса КРЕМІНЯ, представників Державної служби якості освіти України, науковців, освітянської спільноти Київщини. Ця зустріч акцентувала важливість мовного питання, актуальність організації та проведення мовних курсів з вивчення і вдосконалення знань та умінь з української мови. Як сказав український прозаїк, поет Сергій Жадан: «І головне, друзі, не забувайте: історія нині не просто переписується – вона переписується українською мовою».
– Сьогодні цифрові технології упроваджуються в усіх сферах життя. Як це питання вирішується на рівні Державної служби якості освіти?
– Державною службою якості освіти України, за сприяння Чеської агенції розвитку та Чеської шкільної інспекції, розроблено інформаційно-аналітичну систему EvaluEd, яка має допомогти директорові школи в самооцінюванні освітніх та управлінських процесів.
У найближчих планах щодо розвитку системи EvaluEd: у вересні цього року відбуватиметься апробація у частині оцінювання освітніх та управлінських процесів за напрямом «Управлінські процеси закладу освіти», у листопаді-грудні – апробація за іншими трьома напрямами та комплексне самооцінювання освітніх та управлінських процесів закладів загальної середньої освіти.
Використання системи EvaluEd дозволить отримувати постійний зворотній зв'язок від учасників освітнього процесу щодо якості освіти та вчасно реагувати на виявлені проблеми; приймати обґрунтовані управлінські рішення, які спрямовані на підвищення якості освіти та освітньої діяльності; забезпечити прозорість діяльності закладу освіти і готовність до змін в інтересах учасників освітнього процесу.
– Ліліє Богданівно, у День знань, щоб Ви побажали освітянам Київщини?
– Попереду у нас багато роботи, наша спільна мета – створити безпечні умови для здобуття якісної освіти. Але шлях здолає той, хто йде!
Щиро вдячна педагогам, які гідно тримають освітянський стрій, допомагають збройним силам України, волонтерять, передають безцінні знання дітям, власним прикладом виховують патріотів незалежної України! Разом із вами ми працюємо для успіху кожної дитини та країни! Ми сильні! Ми вільні! Ми непереможні! Незламні! Ми обов'язково переможемо! Дякую Збройним силам України! Дякую кожному освітянину!

 

Категорія: Новини регіону | Переглядів: 2525 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 206




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1282]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Вересень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail