Субота, 20.04.2024



Головна » 2012 » Лютий » 29 » ЧИ БУТИ ЯГОТИНСЬКОМУ РАЙОНУ ?
19:24
ЧИ БУТИ ЯГОТИНСЬКОМУ РАЙОНУ ?
Уже цього тижня законопроект "Про територіально-адміністративний устрій України” депутати Верховної Ради розглядатимуть у першому читанні. Реформа найменше зачепить хіба що область і її владні повноваження. Решту об’єктів адміністративно-територіального устрою — "перекроїть” докорінно. У цій ситуації доля Яготна виглядає неоднозначно. Адже Яготин має вигідне географічне розташування, хорошу(порівняно з сусідніми районами) лікарню, потужні підприємства. Однак в Яготині, порівняно навіть з Березанню чи Переяславом (не кажучи вже про Бориспіль), досить слабо розвинений бізнес. Та інша комерційна інфраструктура (транспорт, обслуговування, та інше). Саме ”відсталість ” і може зіграти з нами злий жарт. Чого точно б ми не бажали.
Адміністративно-територіальна реформа є однією з передумов упорядкування обігу бюджетних коштів у державі, а також — щоб зробити рівномірним розвиток територій. До прикладу, в Україні субвенції на капітальні видатки передбачені тільки для тих населених пунктів, чисельність населення яких — більша 10 тис. осіб. Тож, практично всі сільські населені пункти приречені на занепад. Попри поширену думку, не врятує їх навіть інтенсивний розвиток сільського господарства. У сучасних умова, сільське господарство може приносити прибуток, коли площа оброблених угідь — не менша, ніж 10 тис. гектарів. І навіть для обслуговування такого господарства потрібно всього 100 чоловік. Дещо більше працівників треба для тваринницького господарства. У сучасному селі знайти роботу, практично, неможливо. Практика показує, що відстань до робочого місця, яку людина готова долати щодня, — не більше 15 км. Відтак, запропоновано розробити такий адміністративно-територіальний устрій, який зробив би центри адміністративно-територіальних одиниць досяжними.  Тому у віддалених селах людина або виїжджає, або спивається. Це — дуже неприємна ситуація. Чому це стається?Причини відомі. Немає роботи. Європа знайшла модель існування у цьому випадку сільської місцевості. Схема — така: людина живе у селі, працює — у місті. Це — щоденний доїзд. В Україні так відбувається теж. Але адміністративно-територіальний устрій спрямований на узаконення цієї схеми. Тобто, влада є там і обслуговує ту територію, де живе людина, яка працює на цій території.
Новостворена адміністративно-територіальна одиниця, згідно із законопроектом, називатиметься громадою. Фактично, громади можна порівняти із сучасними районами. Тому, всупереч концепціям адміністративно-територіальної реформи, які були популярними у країні донедавна, і які спиралися на укрупнення районів, нині за основу взятий принцип територіальної досяжності центру громади. Межа між громадами проходитиме по межах найменшої вартості землі.
НА ПРИКЛАДІ. За модель взята громада, яка об’єднує 16 сучасних населених пунктів  і має площу близько 400 кв. км. За попереднім розрахунком, такій громаді не варто сподіватися на повне збереження об’єктів соціально-культурного призначення. За попереднім плануванням, для модельного району передбачено три загальноосвітні школи, 10 початкових шкіл, вісім дитячих садочків. Із закладів охорони здоров’я — 3 амбулаторії та 10 ФАПів. Зі споруд культурного призначення — один будинок культури, 10 клубів, 13 бібліотек, школа естетичного виховання, а також — один стадіон та служба соціального обслуговування громадян.
На рівні  громади владні повноваження здійснюватимуть старости і рада старост, куди входитимуть голови поселень, які сформували громаду. Причому, староста — особа виборна, не має бути державним службовцем, а працюватиме за контрактом, який із ним укладатиме виконавчий орган ради. Заробітна плата залежатиме від кількості населення та розміру територіальної одиниці. Староста входитиме у раду старост поселень району.
У модельному районі — 380 тисяч населення, 15 громад та більше 6 тис. кв. км,  5 лікарень різних типів лікування: планового, спеціалізованого, хоспіс тощо, 10 філій лікарень, палац культури.
Садочки мають бути у безпосередній близькості до місця проживання дітей,а школи варто укрупнити, але зробити освіту якісною. Практика показує, що результати зовнішнього незалежного оцінювання вищі у класах, де кількість учнів — більше 20-ти. Адже у великих школах акумульовані найкращі вчительські кадри, там педагог більше розвивається, а, отже, може дати вищий рівень знань. Крім того, у таких великих класах обов’язково є один-два лідери, на яких рівняється ввесь клас. Нині хороший учитель не їде до учнів. Уся Європа обрала довіз учнів до хороших учителів, Що стосується закладів охорони здоров’я, то 95% захворювань людина повинна лікувати безпосередньо у своєму госпітальному окрузі.
 Проект реформи, схоже, і справді розробляли ретельно. Загалом, уже відомі навіть попередні громади, які заплановано створити на території сучасних районів. Що стосується Яготинського району, то тут  є декілька варіантів.
За неофіційною інформацією, райони на території нашої  області можуть розподілитися так:
Варіант А ( Київо-Святошинський, Білоцерківський,Васильківський , Ірпінський, Броварський та Бориспільський) Яготин – Бориспільський район;
Варіант Б (Київо-Святошинський , Васильківський, Фастівський, Білоцерківський, Ірпінський,  Броварський, Бориспільський, Бородянський, Переяславський) тут Яготин віднесено до Переяславського району, що є повним абсурдом. І хоч проект лише на початковій стадії першого читання, але наводить на не хороші думки. Адже  ні в одному з них збереження Яготинського району не передбачено.
Хоча, за тією ж неофіційною інформацією, поділ здійснювався, подекуди, з урахуванням карт станом на 1940 рік. Подання щодо перспективних громад робили обласні державні адміністрації.
 Більше питань виникне щодо організації управління адміністративно-територіальними одиницями. Якщо безпосередньо міст обласного підпорядкування це стосується не так сильно, то для решти сучасних районних центрів,  у тому числі Яготинського району, це є надзвичайно важливо. Зокрема, нині повноваження органів державної влади і органів місцевого самоврядування — накладаються. І коли із голови місцевої державної адміністрації за зроблене "запитують” "згори”, то із міського голови — "знизу”, тобто, його виборці. Відтак, ці повноваження доцільно буде розмежувати. Із відання державних адміністрацій можуть відійти, зокрема, медицина та освіта. І якщо самоврядування діятиме на рівні громад, районів і області, то держадміністрації будуть створені тільки на рівні районів і областей. У їхньому віданні залишаться функції, які по всій державі мають бути забезпечені однаковою мірою. Зокрема, це пенсійний і соціальний захисти, санітарно-епідеміологічний і ветеринарний нагляди, державне казначейство, цивільний захист і правоохоронні органи. Крім того, органи державної влади контролюватимуть органи місцевого самоврядування. Там же будуть розташовані і методологічні центри. Адже, логічно, що контролюючий центр має визначати методологію діяльності галузі. Доволі цікавою є і посада голови держадміністрації. Заплановано, що це мають бути спеціально навчені люди, яких призначатимуть курувати державні органи влади на свій території України, при чому, на одному місці перебуватимуть кілька років. Потім — їх призначатимуть у другий район, у зовсім іншій області. Такі кадри працюють у всій Європі. Що стосується інших працівників органів державної влади, то вже зараз є чіткий план, куди у новоствореній системі влади має перейти кожна людина із влади попередньої. Принаймні, до наступних місцевих виборів.
Так, наприклад, у сільських радах обов’язково є бухгалтери, адже є бюджетне фінансування. Але часто суми із бюджету — мізерні. Приблизно 400 сільських рад в Україні обслуговують менше, ніж 200 чоловік, а апарат у них — 5 осіб. Є низка таких сіл, де взагалі немає жодних бюджетних установ, окрім самих сільських рад. У той же час, на місцях, у селах, катастрофічно не вистачає працівників соціальних служб, служб інфраструктури, землевпорядників і подібного роду людей, які не повинні бути начальниками — начальників якраз дуже багато. Це повинен бути той обслуговуючий персонал, який надає послуги. Керівництво ж треба суттєво обмежити у розмірах і зосередити у громаді. При цьому громада має бути достатньо великою, щоб робити селекцію такого керівництва, адже якісний добір кадрів за відсутності вибору не зробиш.
 Ще більш цікавим виглядає і метода запровадження адміністративно-територіальної реформи. Так, якщо відповідний закон буде прийнятий, у двох читаннях, її запровадження не забариться. Об’єднавшись відразу і — добровільно, можна сподіватися на суттєву підтримку на соціально-економічний розвиток громади. Ті ж, хто не об’єднається відразу, за 3-5 років змушені будуть об’єднуватися примусово. Адже новий адміністративно-територіальний устрій має пройти по всій без винятку території України. Тому нам всім треба зробити все можливе ( і неможливе) щоб наш район лишився.
Тема дуже цікава і зачіпає нас усіх. Як владу, так і громаду. Тому портал Яготин Інфо буде докладно  інформувати  відвідувачів сайту про все, що стосується цієї теми.

Категорія: Новини Яготина та району | Переглядів: 2158 | Рейтинг: 3.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
РАДІО+TV+КІНО ONLINE
ОПИТУВАННЯ
ЧИ ПОТРІБНІ СВІТЛОФОРИ В ЯГОТИНІ?
Всього відповідей: 211




КУРС ВАЛЮТ ВІД ЯГОТИН ІНФО
Завантажуємо курси валют від minfin.com.ua


Приватні оголошення
[14.02.2017]
Оренда
[26.01.2017]
комп'ютер настільний в комплекті
[23.01.2017]
Пошук акторів для телевізійної передачі
[17.08.2015]
Продам двухкомнатную квартиру в г.Яготине в районе ЦИНС
[12.08.2015]
Ліса будівельні
[07.08.2015]
Робота для водіїв в Польші
[06.08.2015]
Продам залізобетонні плити
[30.07.2015]
Продам саморобний зварювальний апарат
[30.07.2015]
Дитяче дозвілля
[28.07.2015]
Продаеться будинок


По категоріям
Статті та аналітика [147]
Новини Яготина та району [1283]
Новини регіону [51]
Спорт [157]
Молодіжна сторінка [9]
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Логін:
Пароль:

mail